Sobota, 20. dubna 2024

V ČR vzniká speciální učebnice pro lesníky

V ČR vzniká speciální učebnice pro lesníky

Z učebnice by se měli vzdělávat nejen lesníci v Česku, ale i v ostatních zemích, které se do projektu zapojily. Kromě němčiny, angličtiny a slovenštiny bude publikace přeložena také například do finštiny.

Na speciální učebnici pro lesníky v rámci mezinárodního projektu Paws pracují v těchto dnech odborníci ze Střední lesnické školy v Hranicích na Přerovsku. Na celém projektu se podílejí společně s partnery z Finska, Německa, Rakouska a Slovenska. Má lépe seznámit veřejnost se zákonitostmi lesa a škola na něj získala celkem 30.000 euro (zhruba 870.000 korun).

Výsledkem společné práce bude osnova kurzu, výukový interaktivní CD-ROM a učebnice. "Učebnice bude sloužit lesníkům, aby se lépe pedagogicky připravili působit na veřejnost," říká ředitel školy Miroslav Kutý.
Podotkl, že nahlédnutí do zákonitostí lesa a péče o něj by také mělo pomoci v tom, že se návštěvníci budou v lese chovat ohleduplněji. "Výsledky projektu by měly umožnit lesníkům být připraveni oslovit i mladší děti, mládež, klienty se speciálními potřebami či seniory," podotkl ředitel.

Lesní pedagogika má za hranicemi země již dlouholetou tradici. Například v Rakousku funguje lesní pedagogika již více než 15 let a je zakotvena v lesnické i školské legislativě. V Česku se tento krok teprve chystá.

Střední lesnická školy v Hranicích je jediná svého druhu na Moravě. Její kořeny sahají až do roku 1852, kdy na zámku v Úsově na Šumpersku byla založena první Spolková lesnická škola v historických zemích. Škola jednu dobu sídlila i na hradě Sovinci, v roce 1896 přesídlila do současných prostor v Hranicích. V hlavních odborných předmětech se vyučuje pěstování lesů, ochrana lesů a přírodního prostředí, hospodářská úprava lesů, lesní těžba či myslivost.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů