Pátek, 19. dubna 2024

Kde najdete informace o ekologické situaci

Kde najdete informace o ekologické situaci

V půli prosince skončil ekologický summit v Montrealu, na němž byla (dlouho a víceméně bezvýsledně) řeč o globálním oteplování, skleníkových plynech a dalších jevech obvykle neblahých důsledků. Krátce nato vypuklo s plnou silou předvánoční komerční šílenství se vším, co k němu patří. Komu z načasování obou událostí jde hlava kolem, může vzít zavděk následujícími internetovými stránkami. Nezmění nic, ale může se mu ulevit.
Pohled na kvanta vánočních stromků leckomu připomene dalekosáhlé ničení lesů. Návštěva stránek věnovaných amazonskému deštnému pralesu (www.therainforestsite.com) mu nabídne radikálně zelený pohled na věc. Na první z nich může pomocí kreditní karty jejím organizátorům přispět. Jak přesně bude jeho příspěvek využit, se jako obvykle v podobných případech nedozví, ale pro lepší pocit to může postačit.
Na druhé stránce, patřící hnutí Rainforest Action Network (www.ran.org), se zase může sám organizovat ve virtuální společnosti lidí obdobného smýšlení. Zde už si lze například sjednat cestu do Jižní Ameriky za účelem šíření osvěty nebo prostého vyučování na tamních základních školách.
I ten, kdo není ochoten vypravit se na jižní polokouli, se však může prostřednictvím internetu výtečně poučit. Například stránka www.enchantedlearning.com nabízí nepřeberně informací o veškeré tamní fauně a flóře. Stránka sice obsahuje placené odkazy, ale mnoho zajímavého poskytuje i zdarma.
Samozřejmě, koloběh tohoto světa dohnal k radikálně ekologickým postojům, počte si nejlépe na stránkách organizace Greenpeace. Stránka www.greenpeace.org mu poskytne velmi široký výběr zpráv z velmi úzkého zorného úhlu. Na této stránce si lze vyhledat informace o činnosti hnutí v kterékoli světové zemi včetně české odnože na www.greenpeace.cz.
Po takovém čtení však je dobře podívat se na věc z druhé stránky. K tomu poslouží například dánský "skeptický ekolog" Bjorn Lomborg na stránce www.lomborg.com. Jeho informace, jakkoli je pro běžného čtenáře stejně nesnadné si je ověřit jako ty z druhého břehu, jsou podstatně méně pesimistické než u jeho bývalých zelených kolegů.

Tereza Eisenhammerová
Autorka je spolupracovnicí redakce

Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů