Čtvrtek, 28. března 2024

Cena ropy se letos nejspíš opět zvýší

Cena ropy se letos nejspíš opět zvýší
Ropa na světovém trhu loni podražila zhruba o třetinu, takže v New Yorku barel přišel na průměrných téměř 57 dolarů. Spotřebitelé by se letos měli připravit na to, že cena neklesne. Spíše naopak, neboť napětí mezi nabídkou a poptávkou podle expertů nepoleví.
Cena lehké americké ropy na newyorské komoditní burze by měla během letošního prvního čtvrtletí stát kolem 60 dolarů ve srovnání s 58 dolary v závěru uplynulého roku, vyplývá z poslední ankety agentury Bloomberg.
"Světový trh ropy bude také letos náchylný k možným šokům na straně nabídky," upozorňuje Kevin Norrish z banky Barclays Capital.
Pětice obřích ropných společností v čele s americkým Exxon Mobil se tak opět může těšit na skvělé zisky. Loni "Big Five" dohromady vydělala asi 108 miliard dolarů. Takovou hodnotu má přibližně roční HDP Venezuely.

Jak funguje jedna teorie
Analytik Louise Yamada z firmy Yamada Technical Research Advisors nevylučuje, že barel bude letos stát až 80 dolarů. "Síla na straně poptávky zvítězí nad nabídkou," zdůvodnil svoji předpověď Yamada.
Jak poznamenala agentura Bloomberg, předloni byl Yamada jediný, kdy předpověděl cenový vzlet v roce minulém. Podle něj se měla cena americké ropy dostat až na 67 dolarů. Docela se - na rozdíl od analytiků na Wall Streetu - trefil. Třicátého srpna, den po hurikánu Katrina, stál barel v NewYorku 70,85 dolaru a severomořský Brent v Londýně 68,89 dolaru.
Yamada se řídí teorií, podle které se cena ropy pohybuje v poměrně stabilním cenovém pásmu asi dvě desetiletí. Poté se tři až šest let zvedá, až se "překlopí" do vyššího pásma.
První etapa podle něj začala ve čtyřicátých letech minulého století, kdy se průměrná cena lehké arabské ropy dostala na dva dolary za barel. Ve druhé etapě - od počátku sedmdesátých let až do počátku roku 2003 - se průměrná cena točila kolem 20 dolarů. Bylo to období, v němž ropný kartel OPEC začal rozhodujícím způsobem ovlivňovat cenu namísto sedmi největších ropných společností.
"Nyní se trh nachází ve třetí vývojové etapě, během které míří barel k osmdesáti dolarům," tvrdí Yamada. Jeho kolega Philip Roberts z Barclays Capital soudí, že cena bude letos trčet mezi 65 až 70 dolary. "Cena kolem 80 dolarů není nedosažitelná," vyjádřil se Roberts pro agenturu Bloomberg.
Švýcarská banka UBS už ve své podzimní předpovědi uvedla, že průměrná cena ropy se letos dostane na 64 dolarů a v roce 2007 ještě o dva dolary podraží.
Uvedená prognóza kontrastuje například s analýzou Merrill Lynch, která počítá s opačným vývojem. "Předpokládáme, že ropa během dvou až čtyř let zlevní na přibližně 45 dolarů," uvedl její expert na energetické tituly Francisco Bianch.
"Mnohé z faktorů, které tlačily cenu nahoru v loňském roce, budou působit i letos," komentovala pro zpravodajský server CNN Joanne Shoreová z amerického ministerstva energetiky.
Jedním z nich bude nedostatečná kapacita rafinérií v USA. Letos je navíc čekají nucené odstávky, během nichž provedou technické úpravy. Jedině tak budou moci vyhovět novému přísnému zákonu na ochranu životního prostředí. Podle něj se musí v pohonných hmotách snížit obsah síry.
"Během odstávek se na trhu může projevit nedostatek pohonných hmot," upozorňuje Jamal Qureshi z poradenské firmy PFC.

Středovýchodní adrenalin
Trh mohou také letos znejisťovat zprávy o tom, že hlavním těžebním zemím chybí dostatečné rezervní kapacity.
Ale obavy, že svět se může dostat kvůli nízké "těžební rezervě" do úzkých, se loni ukázaly jako přehnané, napsal list Boston Globe. "Není sporu o tom, že ropa se po většinu uplynulého roku těžila skoro na doraz, ale tento faktor nebude letos tak významný," sdělil na jeho stránkách Simon Wardell z britské společnosti Global Insight.
Zvěsti zvyšující v krvi obchodníkům adrenalin většinou přicházejí ze Středního východu. Loni v srpnu to byla například zpráva o úmrtí saúdského krále Fahda. V červnu se v Íránu, který je druhým největším producentem ropy v rámci OPEC, ujal prezidentského úřadu Mahmúd Ahmadínežád, chráněnec těch nejkonzervativnějších kruhů, který vůbec není nakloněn západním investorům.
Je to právě Írán, který přispěl k tomu, že naděje na levnější ropu v letošním roce pohasínají. Na své partnery v OPEC totiž naléhá, aby kartel těžbu snížil, a tím podpořil cenu ropy.

Ve hře je i irácká karta
Globálním trhem ropy ale ještě více může zahýbat sousední Irák. Nejenom proto, že spravuje druhé největší zásoby ropy na světě po Saúdské Arábii.
Jde hlavně o to, že z přibližně 80 ropných polí se tam nyní těží jenom na17. V prosinci se vývoz irácké ropy snížil na 1,1 miliónu barelů denně z listopadových 1,2 miliónu a ocitl se nejníž od konce války v roce 2003. Důvodem je špatná bezpečnostní situace na severu země i zhoršené počasí na jihu, kde jsou klíčové přístavní terminály.
V Iráku ale hrozí politický výbuch, napsal v komentáři pákistánský list Dawn vycházející v angličtině. Kurdové a arabští šiítové, kteří převládají v regionech bohatých na ropu (sever a jih země) by mohli vytvořit své "ministáty" a žít z ropy. Naproti tomu sunnité žijící převážně v centrálních oblastech Iráku, chudých na ropu, zase chtějí zavést centrální kontrolu nad ropným bohatstvím.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů