Středa, 24. dubna 2024

Co se chystá v lednu 2006 na SEVERu

= Středisku ekologické výchovy SEVER
Co se chystá v lednu 2006 na SEVERu

Česká republika:
· Na školní vzdělávací pobyty (pobytové výukové programy) do pobytového střediska v Horním Maršově přijedou žáci z Ústeckého a Jihomoravského kraje a vysokoškolští studenti ze Slovenska -  2 pobyty ZŠ Litoměřice (8.-14.1. a 14.-20.1.), ZŠ Blansko (23.-27.1.), Prírodovedecká fakulta Univerzity Konštantina Filozófa Nitra (28.1.-3.2.)
· Na cca 12-15 základních a středních školách Královéhradeckého, Pardubického, Libereckého a Ústeckého kraje proběhnou úvodní semináře projektu „Úspory energie na škole“. Již potřetí se SEVER stává jeho koordinátorem. V současné době už jsou školy pro projekt vybrány.  Další školy mají ještě možnost přihlásit se do projektu do pátku 6.1.2005.
· V Pardubickém a Královéhradeckém kraji byla 1.1.2006 zahájena realizace projektu „KAPKA21“, který přinese 17,8 milionů korun z Evropských fondů na rozvoj sítě ekologických vzdělávacích, informačních a poradenských středisek. Projekt potrvá 2 roky a jeho realizátorem projektu je středisko SEVER ve spolupráci s 10 dalšími partnery – oběma kraji, Ekocentrem Paleta, ČSOP Křižánky, Správou KRNAP, Univerzitou Hradec Králové, RRA Pardubického kraje, SSEV Pavučia, STEP a Nadací Partnerství. Na obdobném projektu se SEVER podílí i v Ústeckém kraji – od prosince 2005 do února 2006 probíhají přípravné práce a projekt bude zahájen 1.3.2006.


Královéhradecký kraj:
· Na měsíc leden je naplánováno 23 ekologických výukových programů pro střední, zákaldní a mateřské školy z Královéhradeckého kraje.
· V kraji probíhá projekt „Úspory energie na školách“ (viz výše).
· 18.1. pořádá SEVER pro tým učitelů ZŠ Nová Paka vzdělávací seminář „Ekologická stopa“.
· V kraji byla 1.1.2006 zahájena realizace projektu „KAPKA21“, který přinese několik milionů korun z Evropských fondů na rozvoj sítě ekologických vzdělávacích, informačních a poradenských středisek (viz výše).
Město Hradec Králové:
· Ve dnech 13.-15.1. se vydají členové přírodovědného klubu SVIŽNÍK na již tradiční zimní expedici-tentokrát do Českého Ráje. Budou se těšit na zasněžené maloskalsko.
· V sobotu 21.1. bude obnoven cyklus pořadů pro rodiče a děti „Hrajeme si na přírodu“. Pořady budou probíhat pravidelně každý měsíc v sobotu od 9 do 12 hodin. O jejich konání se zájemci dozvědí z týdeníku Radnice a z plakátů.
Krkonoše, Trutnovsko:
· 28.1. se v Domě obnovy tradic, ekologie a kultury – DOTEK na bývalé faře v Horním Maršově chystá „Expedice Orinoko 2002-2004“ - vernisáž fotografií a prezentace videa z cest (Tomáš Babák za doprovodu hudebnice Katky Sarközi).
· Krátkodobé ekologické výukové programy proběhnou 3.1. a 24.1. v MŠ Úpská Trutnov
· Každý pátek probíhá v Horním Maršově ekologický kroužek pro první stupeň a jeden pátek v měsíci pro druhý stupeň ZŠ.


Další informace k výše uvedným akcím:
Středisko ekologické výchovy SEVER, Horní Maršov 127, 542 26, tel.499874326, 499874280, sever@ecn.cz
Středisko ekologické výchovy SEVER, Kavčí plácek 121, 500 02 Hradec Králové, tel.495580319, sever-hk@seznam.cz

Ústecký kraj:
· V kraji SEVER kooridnuje projekt „Úspory energie na školách“ (viz výše).
· 25.ledna ve 13.00 se sejde Pracovní skupina EVVO na Krajském úřadě v Ústí nad Labem. Schůzka proběhne za účasti radního A.Terbera a bude zaměřena na připomínkovaní dotačního titulu „Ekologická výchova“
· Středisko SEVER se stává spoluorganizátorem projektu „Krajina za školou,“ na kterém spolupracuje s organizací Centre for Modern Education.
Město Litoměřice:
· Proběhne několik desítek programů pro mateřské, základní i střední školy. V akční nabídce byl nabídnut program „ Co je doma, to se počítá“.
· Dětské zastupitelstvo předloží návrh rekonstrukce dětského hřiště ke schválení zastupitelstvu města Litoměřice.
· Příprava  Kampaně 30 dní pro NGO´s v Litoměřicích - proběhnou hlavní jednání se Zdravým městem, zmapování  nevládních organizací k účasti na kampani a naplánování hlavních aktivit ( Jarmark NGO´s, sportovní odpoledne…).První schůzky s partnery z jednotlivých NGO´s.
Další informace k výše uvedným akcím:
Středisko ekologické výchovy SEVER, Na Valech 53, 412 01 Litoměřice, tel.: 416 734838, severltm@centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů