Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Znečištění životního prostředí, únik ropy z vrtů a hlavně pytláci ohrozili populaci jeseterů, zejména těch kaspických. Z nich se získává nejcennější kaviár.
Důsledkem je výrazné omezení obchodu s kaviárem v celosvětovém měřítku, které se rovná prakticky zákazu obchodování s touto pochoutkou. Podle organizace Cites, jejímiž členy je 169 států a která bdí nad obchodem s produkty získávanými z ohrožených druhů živočichů, se to týká také masa, uvedla BBC.
"Zákaz pomůže skoncovat s nelegálním lovem jeseterů hlavně v Kaspickém moři," řekl mluvčí Cites Willem Wijnstekers.
V posledních letech se každoročně vyváželo 110 až 150 tun kaviáru, přičemž byly uplatňovány vývozní kvóty.
"Pokud budou chtít vývozci dostat na trh své produkty, budou muset prokazovat, že jejich lov neohrozil udržitelnost populace jeseterů," vysvětlil Wijnstekers.
Spoléhá se na dovozce v zemích Evropské unie, že budou brát zboží jen z takových zdrojů a nepřijmou třeba necertifikovaný kaviár. Členské země proto musí přijmout patřičná opatření. Jde zejména o kontrolu zpracování suroviny třeba balení tak, aby se zamezilo jejímu přísunu z ilegálních zdrojů.

Téměř kompletní, deset metrů dlouhou kostru mladého titanosaura, který na Zemi žil před 71 milióny let, objevila skupina vědců v argentinské Patagonii. "Je to mimořádný objev, ostatky jsou zachované, jako by to zvíře upadlo nebo usnulo a už tak zůstalo," řekl geolog a paleontolog Bernardo González Riga. Vědci mimo jiné objevili celou tlapu s prsty a drápy. Titanosauři při délce deset metrů vážili kolem 12 tun a byli býložraví; největší exempláře ovšem mohly dorůst až délky 35 metrů. Patřili k největším dinosaurům všech dob a dominovali ekosystému Jižní Ameriky během období křídy.

Český hydrometeorologický ústav zahájil projekt sledování hydrosféry v České republice. Jeho největší část se týká průzkumu podzemních vod - projekt počítá s vybudováním přes 400 nových vrtů. Akci za více než půl miliardy korun ze tří čtvrtin financuje Fond soudržnosti Evropské unie.
Podzemní vody jsou významnou součástí životního prostředí a představují přibližně 40 procent všech využívaných zdrojů vod. Výsledky pozorování jejich režimu slouží k zajištění pitné vody, údaje o hladinách podzemních vod a vydatnostech pramenů jsou důležité i při projektování staveb či při ražbě tunelů. Některé vrty, které bude třeba udělat, přesahují 700 metrů. Projekt potrvá do roku 2007.

"Jaký vliv má globální oteplování na lední medvědy? Odpověď je jednoduchá - umírají," komentoval Richard Steiner z Aljašské univerzity ve Fairbanksu výsledky sledování úbytku polárního ledu. Jak dále vysvětlil pro list Wall Street Journal, lední medvědi tedy musí přeplavávat stále delší vzdálenosti mezi rozpouštějícím se ledem, takže častěji utonou.

Částkou 135 tisíc korun podpoří v roce 2006 z městského fondu životního prostředí táborská radnice ekologickou činnost fyzických i právnických osob a občanských aktivit.
Informovala o tom vedoucí odboru životního prostředí Hana Randová s tím, že o jednotlivých žádostech rozhodnou zastupitelé města na doporučení komise životního prostředí.
„O dotaci lze požádat na předepsaném formuláři, který zájemci obdrží i s informacemi o podmínkách čerpání z fondu u Šárky Kanovové na telefonu 381 486 492, prostřednictvím e-mailu: sarka.kanovova@mu.tabor.cz, nebo přímo na odboru životního prostředí na Husově náměstí 2938, číslo dveří 206 A,“ upřesnila Randová. Formuláře jsou také k dispozici na adrese www.tabor.cz. Vyplněné tiskopisy přijímá radnice nejpozději do 15. března.

Laviny lidem škodí, přírodě prospívají.
Mnohé z nejvýznamnějších krkonošských lokalit, kde se vyskytují vzácné rostliny, vděčí za své druhové bohatství právě jim. Znemožňují totiž souvislé spojení lesa. Nejčastější jsou v Krkonoších laviny lednové a zvláště únorové, které vznikají po velkých sněhových vánicích, kdy vrstvy nového sněhu napadají na starý firn. Často se tvoří i v důsledku oblev.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů