Pátek, 26. dubna 2024

Smutné oči z odpadkového koše

Smutné oči z odpadkového koše

Vánoce – svátky míru a lásky. Jak je tedy možné, že právě po onom láskou přehřátém čase se na ulici každoročně zvýší počet opuštěných zvířat, které si krutě musí zvykat na ,,život“ v kontejneru ?

Fakta, která znají i majitelé útulků, mluví za vše. Po Vánocích nebo Novém roce jsou v ne moc přívětivém prostředí panelákových sídlišť často k nalezení psy, kočky, nebo jiná domácí zvířata jenom proto, že byla nevhodným dárkem. Samotný postup nového majitele pak už jen vypovídá o známkách jeho charakteru, morálky nebo etiky. Či už jde o zvíře osamocené v lese, vyhozené v kontejneru (což je celkem běžný postup !, nebo vypuštěné za jízdy z auta, kým si majitel zajede na rodinné dýchánky v teple domečku a s víc než jen podnosem cukroví na stole. Ne všichni si totiž uvědomují, že i zvířata mají právo na důstojný život a nemůžou za to, že je někdo po koupi ovázal dárkovou mašlí, rovněž tak, že jejich tělo také podléhá biologickému růstu a z koček nebudou navždy koťátka a ze štěňat štěňátka…

    Přitom každý člověk má možnost zdravého úsudku a měl by umět odhadnout jestli živý ,,dárek“ má v novém domově příznivé podmínky pro život. A jestli ne a k obdarování došlo, tak alespoň na druhé straně potlačit lenost a krutost svého ,,já“ a snažit se mu naleznout nový přístřešek, neboť i zvíře je tvor, který cítí.

iReklama.cz - nový free reklamní systém

    Možná by bylo zajímavé vědět, kolik lidí se v novoročním předsevzetí zaměřilo dál než jen na péči a starost o svou osobnost. Otázka svědomí a lidského zacházení se slabšími je ale na každém z nás. Každý člověk má možnost svobodné volby, ta ovšem nemusí zůstat bez následků. Problematika týraných zvířat je zakotvena i v Občanském zákoníku České republiky, konkrétně v Zákoně na ochranu zvířat proti týrání a v Trestním zákoníku. Majitel pak může být stíhán a vysloužený trest může znamenat odnětí svobody až na jeden rok. Pokud ale není známý majitel opuštěného zvířete, kterého lze upozornit, nebo víte o týraném zvířeti se kterým je špatně zacházeno, v obou případech můžete kontaktovat:

     -    organizace nebo sdružení na ochranu zvířat (např. Svoboda zvířat, t.č. 737443994 – číslo je na pobočku Praha, Sdružení na ochranu zvířat v krajní nouzi t.č. 251 562 334, Ochránci hospodářských zvířat ohz@ohz.cz...)

    -     příslušné orgány veterinární správy (ve městě, vesnici, obecní veterinární správu)

   -      městské, obecné, obvodní úřady (úsek Ochrany zvířat)

     -    orgány Policie České republiky (§ 203 zákon č. 140/1961 Sb. pojednává o tom, kdy jde o trestní čin)

     Pokud tedy můžete, pokuste se v případě potřeby pomoci. Protože i kvůli kruté lhostejnosti může těžce trpět nebo vyprchat další zvířecí život.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů