Pátek, 19. dubna 2024

Magistrát má pochybnosti o sběru nebezpečného odpadu v Praze

Magistrát má pochybnosti o sběru nebezpečného odpadu v Praze
PRAHA - Pražský magistrát má pochybnosti o sběru nebezpečného odpadu v hlavním městě. Úřad proto podle svého ředitele Martina Trnky podal trestní oznámení pro podezření z nesprávné fakturace a z poškození životního prostředí. Firma Imp-servis, která se o sběr nebezpečného odpadu v Praze šest let starala, tvrdí, že v ničem nepochybila.

Magistrát podle Trnky při kontrole dospěl k názoru, že množství odpadu, které Imp-servis od města přebíral a účtoval, se patrně neshoduje s množstvím, které dále předával k likvidaci. Je tedy možné, že firma buď městu fakturovala větší množství odpadu, nebo s ním nenakládala tak, jak měla, řekl ČTK Trnka.

Ředitelka Imp-servis Zlatica Kašková uvedla, že firma nebyla placena podle množství vysbíraného odpadu, ale paušální částkou. Cena podle ní vzešla z výběrového řízení. "Nebyl vůbec žádný důvod nějaké kilogramy vymýšlet," řekla ČTK.

Magistrát nedokáže říci, kolik nebezpečného odpadu mohlo skončit mimo místa, kde se likviduje. Nemá prý údaje od firem, které se touto činností zabývají a nesídlí v Praze. Úřad rovněž neumí vyčíslit možnou škodu, vyplynulo z Trnkova vyjádření. Proto obrátil také na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) a na finanční ředitelství.

Podle Kaškové by měl ředitel magistrátu vědět, že nemusí získávat údaje od mimopražských firem; může nahlédnout do roční evidence odpadů firmy Imp-servis a ověřit si je na příslušném úřadu. Kontrola ČIŽP podle Kaškové žádné závady nezjistila; proto se podivuje, že Trnka podal oznámení, ač zápis z prověrky měl.

Také všechny minulé kontroly potvrdily, že Imp-servis nakládá s odpady podle zákona, zdůraznila Kašková. "Jsme firma, která svážela šest let v Praze nebezpečný odpad k veškeré spokojenosti, dodala.

Postup magistrátu může podle Kaškové souviset s nynějšími výběrovými řízeními na sběr nebezpečného odpadu v Praze. Byla už dvě, pokaždé podle ní zvítězil Imp-servis, následně byly soutěže zrušeny. Firma kvůli tomu podala oznámení na neznámého pachatele pro podezření z pletichy při výběrovém řízení, řekla Kašková.

Trnka uvedl, že finanční nabídky neodpovídaly představám města; v cenách byly velké rozdíly. Nyní je před uzavřením třetí soutěž, byla prý rozdělena na různé činnosti. "Cenové rozdíly byly způsobeny rozdílnými parametry a dobou plnění. Roztříštění zakázky na sběr nebezpečných odpadů na více částí je nesystémové a povede k vážným problémům v evidenci a ke zvýšení cen v následujícím období," podotkla k tomu Kašková.

www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů