Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hurá na pochod s tříděnými odpadky!

Hurá na pochod s tříděnými odpadky!

PRAHA - Počet domácností, které neházejí všechny odpadky do jedné popelnice, ale odpad třídí, v Česku roste. Mohlo by jich být ale ještě víc, kdyby kontejnery na tříděný odpad byly dostupnější.

"Když jsem doma, tak musím jít ke kontejnerům čtvrt hodiny," říká studentka Mariana Mazumderová z Ostravy. " V Brně na kolejích, kde bydlím přes týden, máme kontejnery přímo na chodbě k našemu pokoji. To je daleko pohodlnější."

V Česku se běžně třídí papír, sklo a plasty. Zaostáváme ale v třídění kovových obalů. Problém je také s nebezpečnými odpady. Lidé většinou nevědí, kam s nimi." Stačí se zeptat na obecním úřadě," říká ekolog Martin Mach. " Každá obec musí mít sběrný dvůr, kde se o nebezpečné odpady postarají." Pravdou ale je, že o nich ví málokdo.

"Kdybych nejezdila kolem sběrného dvora každý den autobusem, tak netuším, kde ho vlastně máme. Neuškodilo by, kdyby město o takových věcech občany jednou za čas informovalo," říká Mariana Mazumderová.

U některých odpadů, jako jsou třeba staré ledničky, funguje takzvaný zpětný odběr. " Když si pořídíte novou ledničku, tak vám obchodník musí říct, kam můžete uložit tu starou. Likvidace ledničky je bezplatná," říká ekolog Mach. " Menší věci - třeba vybité tužkové baterky - vám často rovnou vezmou v obchodě, kde baterky prodávají."

Loni se v Česku vytřídilo 333 tisíc tun odpadu. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi to není málo. Jsme na tom podobně jako Finsko, Francie či Británie. Daleko hůře než Češi třídí například Irové, Portugalci a Řekové.

ADAM ŠŮRA
Deníky Bohemia

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů