Středa, 24. dubna 2024

Praha 8 zahájila tažení proti nepořádku v ulicích

Praha 8 zahájila tažení proti nepořádku v ulicích

Majitelům pozemků hrozí za nepořádek pokuta

Pětadvaceti majitelům pozemků na území osmé městské části hrozí ze strany odboru životního prostředí pokuta. Radnice Prahy 8 totiž v listopadu ve spolupráci s městskými strážníky uskutečnila rozsáhlou kontrolní akci, zda vlastníci pozemků řádně pečují o svůj majetek a pokuty01.jpgpřípadným nepořádkem či zanedbanou vegetací nenarušují vzhled obce.

„Naším zájmem není bezhlavé udělování pokut, ale především udržování pořádku na území Prahy 8. Proto byly neukázněným vlastníkům zaslány výzvy a ponechána lhůta deseti pracovních dnů od jejich doručení pro zjednání nápravy. Pokud této poslední šance nevyužijí a nadále budou své povinnosti opomíjet, dočkají se jako již mnozí před nimi pokuty a úředního nařízení k provedení úklidu,“ řekl mluvčí MČ Praha 8 Tomáš Kňourek.

Tuto kontrolní činnost odbor životního prostředí vykonává nepřetržitě po celý rok. Vzhledem k velikosti území Prahy 8 a počtu pracovníků oddělení kontroly ovzduší a odpadů se  však může stát, že nad odlehlými či málo frekventovanými místy není dohled tak častý a vzniká prodleva mezi vznikem závadného stavu a jeho odstraněním. Proto se osmá městská část dohodla na spolupráci s městskou policií, jejíž strážníci jsou při odhalování nepořádku vítanou posilou.

pokuty02.jpgPřípadná pokuta může dosáhnout u fyzické osoby až padesát tisíc korun, u právnické až sto tisíc korun. Navíc může být ukládána opakovaně, až do doby, než majitel pozemku vezme na vědomí odpovědnost za svůj majetek. Podobně náhradní výkon rozhodnutí, který může na náklady nezodpovědného majitele provést obec sama, není nijak lacinou záležitostí.

Kromě pozemků bylo zkontrolováno odpadové hospodářství u sedmi provozoven, převážně restauračních zařízení. „Ani na jedné z provozoven nebyla vedena evidence odpadů. Živnostníci většinou odpad netřídili na využitelné složky tak, jak jim ukládá zákon o odpadech. Ti, kteří odpad třídili, ve většině případů využívali kontejnerů na tříděný odpad určených pouze pro občany bez řádné písemné smlouvy s obcí. Tím se odpadu, přestože ho třídí, zbavují v rozporu se zákonem,“ uvedl Kňourek. Úředníci ponechali majitelům provozoven patnáctidenní lhůtu ke zjednání nápravy, ve dvou případech bylo již zahájeno řízení. Za nakládání s odpadem v rozporu se zákonem může být provinilcům uložena pokuta až 300 tisíc korun.

pokuty03.jpg„Všechny tyto činnosti nejsou prováděny za účelem stíhání občanů a živnostníků ze strany radnice, jak by se některým mohlo zdát. Pravým důvodem je snaha dosáhnout stavu, kdy Praha 8 bude čistým a příjemným prostředím pro život. V podobných kontrolách proto budeme pokračovat,“ dodal Kňourek.

 

ZDROJ:  MČ Praha 8

 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů