Úterý, 23. dubna 2024

Města opět dusí smog. Ale už je jiný

Města opět dusí smog. Ale už je jiný
Po Ostravsku, kde koncentrace škodlivin v ovzduší překročily normy až dvanáctkrát, zahalila včera smogová inverze i severní Čechy.
Magistrát v Ústí nad Labem vyzval občany, aby kvůli zvyšujícím se koncentracím prachu v ovzduší, omezili pobyt venku. Zaprášený vzduch je také v Mostě, Teplicích či Chomutově.
Něco podobného bylo na začátku devadesátých let v tomto kraji běžné. Náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Jaroslav Šantroch však odmítl, že by dnešní smogové situace byly stejné jako ty tehdejší.
"Určitě nejsou stejné," řekl. Zatímco totiž v osmdesátých letech znečišťovaly ovzduší síra a oxidy dusíku, dnes to je prach. "Navíc jde o víceméně výjimečnou situaci," dodal Šantroch.
Pod inverzní pokličkou se drží prachové částice, které se do ovzduší dostávají z výfuků aut i z komínů domácností, v nichž si lidé opět ve větší míře topí uhlím - někde dokonce spalují odpadky. Na Ostravsku se k tomu ještě přidávají škodliviny z těžkého průmyslu.
A další úskalí prachu? Hydrometeorologický ústav nemůže jako na počátku 90. let přikázat továrnám, aby kvůli špatnému ovzduší omezily výrobu. Smogová vyhláška totiž pamatuje pouze na oxid siřičitý a na oxidy dusíku, které jsou na Ostravsku i v severních Čechách v normě. Elektrárny, chemičky a další podniky už jsou odsířené a využívají modernější technologie.

Několik let bez smogu
Na Ostravsku nebylo tak značné znečištění ovzduší jako nyní několik let. Včera se sice koncentrace mírně snížily, ale smog tamní kotlinu stále zahaluje. Stačí vyjet na kopce v okolí a podívat se na husté tmavé ovzduší, jež půlmiliónovou ostravsko-karvinskou aglomeraci spoutává. Špinavý vzduch vyvolává zvláštní pachuť, hluboké ranní nadechnutí silně dráždí.
"Je to hrůza, co teď musíme dýchat," rozčiluje se Jan Pokluda z Třebovic u Ostravy. "Už jsem si několikrát stěžoval a žádal, aby úřad zakročit proti těm, kteří pálí v kamnech doslova všechno a otravují nám ovzduší. Je to marné."
Některé obce sice mají vyhlášky, které zakazují topit méně kvalitními palivy, ale zároveň tvrdí, že se to jen obtížně kontroluje.
Mnozí starostové se navíc brání zakázat lidem spalovat méně kvalitní paliva. "Copak to mohu zakázat, když vím, že na plyn nemají peníze?" říká Jaroslav Doubrava, starosta severočeské Telnice.
Výrobcům kotlů přitom v poslední době přibývají zákazníci. "Nestačíme pokrývat požadavky," říká Zdeněk Eichler, technický ředitel společnosti Dakon Krnov.
Podle mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolíny Šůlové lze očekávat posun k lepšímu až se zavedením ekologické daňové reformy, která by měla zvýhodňovat ekologicky šetrnější paliva.

Co s auty a hutěmi
Jen obtížně se ovšem stát a obce budou vyrovnávat s narůstajícím automobilismem.
"Nejzávažnějším problémem životního prostředí se stává doprava," konstatovalo ministerstvo, když představovalo poslední zprávu o stavu životního prostředí. V ní upozornilo i na to, že v oblastech, kde koncentrace drobných částic prachu překračují imisní limity, žije asi třetina obyvatel.
Snadné není ani přimět podniky, aby dále snižovaly množství škodlivin, které vypouštějí do ovzduší. Firmy totiž obvykle plní stanovené emisní limity a každé další snižování je drahé. Jenže když nastanou příhodné povětrnostní podmínky, vzduch je plný škodlivin.
Na Ostravsku byl limit pro drobný prach, jež stanovila EU, loni překročen na několika místech více než 150krát. Unie přitom povoluje stanovenou hranici překročit jen 35 dní v roce. Krajský úřad se teď například snaží dohodnout s Novou hutí-Mittal Steel Ostrava, aby omezila prašnost ještě víc, než ukládá zákon.
"Definitivně ještě uzavřena není," říká Milan Machač z krajského úřadu. "Určitě by to ovzduší pomohlo, ale nevyřešilo."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů