Pátek, 26. dubna 2024

Zaprášený vzduch trápí celou Evropu

Zaprášený vzduch trápí celou Evropu
Ovzduší nasycené škodlivým prachem netrápí pouze Ostravsko a jiná česká města, je to evropský problém.
Například podle údajů, k nimž se dostal Český hydrometeorologický ústav, byl loni na jedné rušné ulici v Mnichově ve 107 dnech překročen limit, který stanovuje Evropská unie pro drobné částice prachu. Tato norma přitom smí být překročena maximálně pětatřicetkrát za rok.
Mnichov je na tom ještě o něco hůř než Praha, kde byly limity v nejprašnější čtvrti - Karlíně - překročeny loni 87krát. Obyvatelé v Mnichově jsou však aktivnější než Češi a někteří z nich už kvůli nadměrné prašnosti ve městě podali žaloby na mnichovskou radnici.
Podle odhadů studie CAFE umírá v Evropě na následky znečištění ovzduší ročně 310 tisíc lidí. Přibližně stejný počet obyvatel žije dnes v Ostravě. Každého Evropana připraví podle zmiňované studie prachové částice a ozónová díra v průměru o devět měsíců života. To snižuje HDP Evropské unie o osmdesát miliard eur ročně.
V Dublinu se rozhodli tento stav řešit radikálně. Před šestnácti lety irská vláda ze dne na den zakázala prodej uhlí, což byl do té doby jeden z hlavních zdrojů znečištění ovzduší. V hlavním městě Irska to totiž v 80. letech vypadalo podobně jako v posledních měsících v mnoha českých obcích - lidé přestali topit čistšími, ač dražšími palivy a vrátili se k uhlí.
Dnes jsou irští vědci přesvědčeni, že zákaz uhlí, na první pohled nepopulární krok, zachránil tisícovkám lidí život. Rozsáhlé studie ukázaly, že koncentrace černého kouře ve městě klesla o sedmdesát procent. O šestinu ubylo úmrtí způsobených dýchacími chorobami a o desetinu klesla úmrtí na následky kardiovaskulárních nemocí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů