Sobota, 27. dubna 2024

Postavil elektrárny, teď míří do sněmovny

Postavil elektrárny, teď míří do sněmovny
Jedno z nejznámějších jmen, které se zatím objevilo na kandidátkách Strany zelených, je starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek. Na Liberecku jej krajská konference strany o víkendu postavila na druhé místo kandidátky. Lídrem je českolipský psycholog Miroslav Hudec.
"Patnáct let koukáme v parlamentu na stejné nudné obličeje, patnáct let působí v parlamentu stejné strany, jež nejsou schopné řešit problémy, které máme," komentoval Pávek rozhodnutí kandidovat.
Není přitom v politice nováčkem. Působil v ODA, v komunálních volbách kandidoval za Stranu pro otevřenou společnost, ze které loni na podzim vystoupil, a získal vysoký počet preferenčních hlasů.
Strana pro otevřenou společnost se již dohodla se Stranou zelených na společných kandidátkách v některých krajích v blížících se sněmovních volbách.
Zelení jsou podle Pávka stranou, která mu umožňuje pokračovat v tom, co dělá. Na komunální úrovni "proslavil" Jindřichovice stavbou větrných elektráren, plánem udělat z obce univerzitní městečko, ale také vyhláškou, která zakazovala vstup do obce úředníkům bez předchozího ohlášení.
Ekologická témata podle něj mohou oslovit i na celostátní úrovni: "Zrovna jsem četl titulky novin, které říkají, že města se zase dusí. Ryze ekologická témata mají v celostátním měřítku své místo a lidé si to začínají uvědomovat." Zelení podle něj budou prosazovat ekologickou daňovou reformu, která například zvýší daňovou zátěž pro těžbu hnědého uhlí.
Ekonomika by podle jejich programu měla být úspornější jak na suroviny, tak energii. Nejvyššími daněmi proto chtějí zatížit právě výrobu energie z hnědého uhlí. "Konzervativní energie je podstatně dražší než energie z obnovitelných zdrojů," říká k tomu Pávek. Další prioritou programu je doprava. Strana zelených například není proti další výstavbě dálnic, ale ta by měla být "umírněnější", jak to označuje předseda strany Martin Bursík. Důležité podle něj také je, dostat kamióny z českých dálnic.
V Praze se za Stranu zelených střetne s Mirkem Topolánkem (ODS) a Davidem Rathem (ČSSD) právě Bursík. V Ústeckém kraji proti Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) a Petru Gandalovičovi (ODS) staví zelení šéfa chomutovského zooparku Přemysla Rabase. V průzkumech se SZ pohybuje mezi třemi a 3,5 procenty voličské podpory.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů