Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise stanovila novou strategii, jejímž cílem je zlepšení životního prostředí ve městech evropských zemí. Podle komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase má strategie pomoci představitelům měst nalézt skutečně efektivní měřítka, která povedou ke zlepšení života ve městech, ovlivňovaného především nárůstem dopravy a novou výstavbou.
Komise v dohledné době vytvoří společný internetový portál pro městské úřady, který by měl zlepšit přístup k nejnovějším informacím z EU. EK chce rovněž vylepšit poradenské služby, které úředníkům mají pomoci při tvorbě urbanizačních či dopravních plánů. Podstatná část strategie je však založena na vzájemné výměně informací mezi městy a orgány EU.
Následkem zhoršování životního prostředí ve městech je i snižování počtu jejich obyvatel. Úbytek populace postihl v letech 1996 až 2001 více než polovinu sledovaných měst. Například slovinský Maribor nebo města na španělské Mallorce přišly o více než desetinu obyvatel. V Bulharsku a v Rumunsku se s odlivem lidí potýkají čtyři města z pěti.

Podle zprávy z čínské tiskové agentury Nová Čína, v jihočínském Šanghaji byl založen informační systém, který prostřednictvím SMS-ky poskytne správám šanghajských sídlišť rychlé informace o blížícím se katastrofálním počasí. Předtím Šanghajská meteorologická stanice varovala obyvatele hlavně prostřednictvím televize, rozhlasu a obrazovek na veřejných prostranstvích. Po obvyklých analýzách katastrofálního počasí docházelo k opožděným opatřením, což způsobilo značné škody.

Na žádost bulharské vlády navrhla Evropská komise pomoc Bulharsku z Fondu solidarity. Pomoc ve výši 20,35 mil. EUR by měla sloužit k odstranění následků dvou ničivých povodní, které Bulharsko postihly v květnu a srpnu loňského roku. Peníze by měly být uvolněny ihned po schválení pomoci Radou ministrů a Evropským parlamentem.

Tuny ryb, které minulý týden uhynuly v Labi, zabil pravděpodobně kyanid. Podle poděbradské radnice to potvrzují předběžné laboratorní testy. Uvedly to včera televize Prima a Nova. Město varuje lidi, aby ryby z vody nelovili. Břehy bude pro jistotu kontrolovat městská policie. Jak se dostal jed do vody, zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Je ale pravděpodobné, že se to stalo v Kolíně. Zamořeno je již 60 kilometrů řeky.

Společnost Kovohutě Příbram nástupnická loni zvýšila tržby o deset procent na víc než miliardu korun. Firma zpracovala přes 36 tisíc tun olověných odpadů a vyrobila 30 tisíc tun olova. K zisku nejvíce přispěla divize Recyklace, zabývající se výkupem a zpracováním olověných odpadů. Na celkových tržbách se podílela šedesáti procenty, řekl marketingový manažer Miroslav Jarolímek. Společnost je jediným zpracovatelem odpadů s obsahem olova v České republice, miliardové tržby má podruhé za sebou.

Pro ochranu vodního prostředí v areálu vodní nádrže Tři soutěsky na řece Jang – c´, čínská vláda uvolní od r. 2001 do r. 2010 asi 40 miliard čínských jüanů na úpravu znečištění toku řeky před vodní nádrží.
Postupně bude vybudováno přes 300 čistíren odpadové vody a továren na zpracovávání odpadků. V současnosti zalesnilo město Čchung-čching kolem vodní nádrže více než 20 tisíc hektarů plochy. Bylo dáno do provozu přes 40 čistíren odpadové vody a továren na zpracovávání odpadků kolem nádrže v úseku města Čchung-čchingu. V posledních 5 letech provincie Hu Bei uvolnila na tento projekt také přes 2 miliardy čínských jüanů, čímž značně klesl celkový objem znečišťujícího odpadu.
Hydrocentrála Tři soutěsky na řece Jang – c´ představuje v současnosti největší vodohospodářský projekt na světě. Plocha areálu vodní nádrže přesahuje tisíc čtverečních kilometrů.

Cheb: Na Silvestra "padlo" 55 odpadkových košů
Společnost ASP vyměnila 55 odpadkových košů, které byly zničeny především během silvestrovské noci v centrální části města Chebu.
Výměna si vyžádala investici 80 tisíc korun. Protože u některých košů došlo také k vyvrácení betonových sloupků, které se musely rovněž opravit, přišlo jen zmíněné vandalství na celkem 100 tisíc korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů