Sobota, 27. dubna 2024

Dřevo ze severočeských lesů skončí v Sasku

Dřevo ze severočeských lesů skončí v Sasku

Děčín - Z Děčínská, Ústecká a Teplická, tedy z regionů, které patří pod děčínskou správu Lesů České republiky, budou pokácené stromy putovat ve větší míře do zahraničí. Tahače s náklady dříví budou mířit zejména do Saska nedaleko města Gorlitz, kde před časem zahájila provoz nová pila.

"Má roční kapacitu asi šest set tisíc kubíků zpracovávané suroviny, kterou je třeba dovážet i z českého pohraničí," vysvětlil zástupce vedoucího děčínské lesní správy Jaroslav Reissig.

Větší objemy vývozů umožní především výraznější zvýšení těžeb, které stanovil nový hospodářský plán. Ten počítá s ročním objemem přes devadesát tisíc kubíků dřeva. Exporty jsou nadějí na lepší cenové zhodnocení dřeva. Jeho podstatná část z území v působnosti děčínské lesní správy končila na východočeské pile. Ekonomičnost tak snižovaly vyšší náklady na dlouhé přepravní vzdálenosti. Přepravy do Saska jsou jednak kratší a navíc německý zpracovatel nabídl i další zvýhodnění. Z celkového objemu přibližně devadesáti tisíc kubíků vytěžené dřevní hmoty dodavatelské firmy odkoupí asi pětasedmdesát tisíc kubíků. Se zbytkem produkce budou obchodovat lesníci sami. Taková je strategie k dalšímu zlepšení hospodářských výsledků lesů. "Je to jako v jiných sférách. Výrobce nedoplácí na mezičlánek a může vykazovat lepší konečnou ekonomickou bilanci," dodal Jaroslav Reissig.

Největší objemy těžeb budou nadále tvořit smrkové a borové porosty, v menší míře pak dub a buk. Přitom cena za kubík kvalitního dubového dřeva dosahuje šesti až sedmi tisíc korun. Taxy za jehličnany v případě takzvané kulatiny se pohybují okolo osmnácti set korun. Za vlákninové dříví, které zpracovávají papírny, se platí asi sedm set korun.

JOSEF SUK

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů