Pátek, 19. dubna 2024

Jez v Děčíně se bude posuzovat s další variantou

Jez v Děčíně se bude posuzovat s další variantou

Ministerstvo životního prostředí v rámci zjišťovacího řízení pro vyhodnocení vlivu plavebního stupně Děčín na životní prostředí vydalo v polovině prosince vyjádření s pěti požadavky na zpracování následné odborné dokumentace. Jedním z nich je také nutnost vyhodnotit další variantu způsobu splavnění Labe, o níž požádalo téměř tisíc občanů. Mezi nimi je také senátor Martin Mejstřík a německý europoslanec Milan Horáček, kteří další kanalizaci dolního úseku Labe kritizují.

 

„Z našich návrhů ministerstvo akceptovalo vyhodnocení variant a vlivu stavby na evropskou soustavu NATURA 2000, bohužel ale neprošlo přeshraniční posouzení,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

 

Svá vyjádření k oznámení záměru postavit jez zaslalo dvanáct státních a nestátních organizací, včetně tří občanských sdružení - Děti Země, Arnika a Sdružení ZaČ Market z Plzně.

 

Nejvíce připomínek přišlo od jednotlivých občanů, vesměs příznivců ústeckých Přátel přírody. Téměř tisíc osob požadovalo hlavně posoudit další varianty jako například výstavbu by-passů či příčných hrází, které by měly menší negativní vliv na přírodu.

 

„Nyní se bude zpracovávat dokumentace, k níž se pak bude veřejnost opět vyjadřovat, takže uvidíme, jaké varianty a co přesně bude obsahovat,“ nastínil další vývoj Patrik.

 

Dokumentace má hlavně řešit vlivy na kvalitu podzemních a povrchových vod, vlivy na rostliny a živočichy a jejich ekosystémy, na území soustavy NATURA 2000, hlukové poměry a vyhodnotit případné varianty.

 

Podle ekologických aktivistů tu stále hrozí salámová metoda výstavby druhé jezu u Ústí nad Labem, jak to ministr Milan Šimonovský již veřejně naznačuje. Jez u Děčína by stál 3,7 miliardy korun a měl by být hotov do konce roku 2010.

 

Odkaz na důležitou internetovou stránku:

 

Vyjádření MŽP k jezu u Děčína = www.ceu.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů