Úterý, 16. dubna 2024

Obchody s povolenkami za miliardy

Obchody s povolenkami za miliardy
Prostřednictvím českého národního rejstříku se na tuzemském trhu zobchodovaly emisní povolenky už za téměř deset miliard korun. Od října loňského roku na něm proběhlo přes 360 transakcí s více než 16 milióny povolenek, tedy 16 milióny tun oxidu uhličitého.. Cena za jednu je přitom okolo 20 eur.
Nejvíc se jich zobchodovalo v Česku, přes 8,5 miliónu. Velký počet - 6,7 miliónu se jich prodal do zahraničí. Zbytek, přes 730 tisíc emisních povolenek, si české firmy naopak v zahraničí koupily.
"Je to dobrý start. Ukazuje se, že zvláště velké firmy jsou na obchodování s povolenkami připravené," říká Miroslav Řehoř, vedoucí odboru informatiky společnosti Operátor trhu s elektřinou (OTE), která rejstřík provozuje. V něm musí být zaznamenán každý převod povolenky z firmy na firmu, i když se tyto "papíry" třeba prodají přes zahraniční emisní burzy.

ČEZ by měl vydělat
Do rejstříku sice ještě zbývá zaregistrovat asi čtvrtinu ze 435 zdrojů, jimž byly v Česku povolenky přiděleny, ale podle objemu emisí, které vypouštějí, jde o pouhých šest procent produkce.
Pokud firmy vypustí do ovzduší méně škodlivin, než na které mají povolenky, mohou přebytky prodat. V opačném případě mohou zase růst emisí financovat nákupem nových. Tento systém má podniky v Evropské unii motivovat k tomu, aby omezovaly vypouštění škodlivin, a unii tak pomohly splnit Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů.
"Snížit emise a raději povolenky prodat může pro mnohé firmy představovat dobrou podnikatelskou příležitost. Hlavně až zjistí, že i pro ně má tuna oxidu uhličitého hodnotu - když se projeví v jejich chování," říká Tomáš Chmelík z Ministerstva životního prostředí.
Česko může v letech 2005 až 2007 podle rozhodnutí EU vypustit do ovzduší 292,8 miliónu tun oxidu uhličitého. Hlavní "nápor" se ale stále čeká. Ani v Evropě se totiž obchod s povolenkami ještě naplno nerozběhl.
Nejvíc emisních povolenek v Česku vlastní ČEZ - 36,8 miliónu kusů. ČEZ jich proto loni část kvůli vysokým cenám prodal a ke konci roku je zase za nižší ceny nakupoval. "Dosud jsme víc prodávali, než nakupovali, ale i to přijde. Poptávka po elektřině v Evropě roste, a to bude znamenat i vyšší nasazení našich uhelných zdrojů," uvedl obchodní šéf ČEZ Alan Svoboda. Nákup povolenek ČEZ plánuje hlavně na příští rok, protože kvůli odstávce elektráren na Slovensku bude i své uhelné zdroje provozovat na plný výkon. Povolenky tak firmě budou chybět.
Podle prognóz společnosti Atlantik FT by ale ČEZ přesto mohl v letech 2005 - 2007 z těchto obchodů získat až 4,5 miliardy korun. Zasloužit by se o to mělo hlavně vyšší využití jaderných elektráren.
Cena emisních povolenek se v posledních měsících pohybuje mezi 20 až 23 euro za tunu. Záleží na nabídce a poptávce a také reakcích trhu na významné události v energetice.
Podle Martina Cmírala z poradenské firmy Vertis Environmental Finance, která se na obchodování se skleníkovými emisemi specializuje, se ale vývoj cen jen těžko předpovídá. "Trh se nechová jako u cenných papírů, ale spíš jako u komodit. Tato komodita je ale umělá a definuje ji regulátor," upozorňuje na možná úskalí expert. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by měla klesat. Cmíral dříve pro HN uvedl, že by hrubý zisk českých firem měl být za loňský rok okolo sta miliónů eur.

Ocelárny vyčkávají
Na to spoléhá i strojírenský holding Vítkovice, který měl loni k dispozici na 275 tisíc povolenek. V závěru roku asi čtvrtinu prodal prostřednictvím OTE. "Povolenky budeme obchodovat podle jejich aktuální ceny a celkového vývoje na trhu s energiemi. Zároveň ale budeme dál modernizovat a ekologicky upravovat technologie," uvedla mluvčí Eva Kijonková.
Svou kvótu ještě nevyčerpal ani Mittal Steel Ostrava, který se svými dceřinými firmami loni dostal celkem devět miliónů povolenek. Zatím vyčkává.
Naopak Plzeňská teplárenská za loňský rok získala za prodej svých povolenek 60 miliónů korun.
Podle expertů ale může trh rychle rozhýbat aktivita brokerských firem a bank, které v obchodě s povolenkami vidí nový byznys. Jak ale říká Cmíral, vždy to je služba, tedy obchod pro některý podnik. Nakupovat je na svůj účet (knihu) a spekulovat s cenou se pokládá za rizikové. "Pochybuji, že to někdo ve velkém dělá. To by byl blázen. Trh má minimální historií a těžko se odhaduje," uvedl Cmíral.
Obchod s emisními povolenkami byl v Česku spuštěn loni 20. července, kdy vláda schválila Národní alokační plán pro období 2005 až 2007. V říjnu pak byl spuštěn národní rejstřík. OTE má smlouvu o zřízení a vedení účtu v rejstříku se 196 ze tří stovek společností. Přitom ještě loni koncem října jich byly jen čtyři desítky.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů