Pátek, 29. března 2024

Prevence kriminality a životní prostředí

Prevence kriminality a životní prostředí
Proč se zapojit do programu LIFE Environment

Městská část Lewisham se nachází v jihovýchodní části Londýna. Žije v ní okolo 250 000 lidí, z nichž polovina patří mezi ekonomicky aktivní obyvatelstvo. Lewisham má 44 parků a otevřených prostranství, které jsou většinou situovány podél řek.

Lewisham se připojil k iniciativě města Chester a s'Hertogenbosch (Nizozemsko) s cílem ukázat, že princip Designing Out Crime (projektování s cílem prevence kriminality), který je běžně používán při projektování budov, může být přenesen i do oblasti ochrany životního prostředí. Tato skutečnost je relevantní zvláště v městských oblastech, kde se na řeku často pohlíží spíše jako na problém než jako na hodnotný přírodní zdroj.

Vytvořené partnerství se rozhodlo ucházet o spolufinancování z programu EU LIFE Environment, aby rozšířilo portfolio dostupných finančních zdrojů pro svůj záměr a aby zvýraznilo důležitou roli orgánu veřejné správy při řešení environmentálních problémů. Projekt nesoucí název QUERCUS má za cíl chránit nově dostupná prostranství podél řek před vandalismem a antisociálním chováním prostřednictvím zajištění jejich bezpečnosti, správného využití a dobré správy ze strany místních aktérů.

Podpora z programu LIFE Environment přinesla místnímu úřadu řadu výhod. Úspěšná žádost pozdvihla projekt nad jeho lokální úroveň a nyní umožňuje jednotlivým partnerům realizovat prospěšné aktivity v širším měřítku. Zároveň se zvyšuje zájem o projekt ze strany dalších potenciálních partnerů i motivace a ochota uvolnit dodatečné finanční zdroje ze strany regionálních či národních orgánů, které jinak své disponibilní zdroje často alokují na jiné projektové záměry.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů