Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hospodaření v pardubických lesích

Hospodaření v pardubických lesích
Hodnocení uplynulého roku a plán na rok 2006 patřily v uplynulých týdnech mezi zásadní úkoly odboru životního prostředí. Pardubice vlastní více než 550 hektarů lesních pozemků. Všechny městské lesy jsou zařazeny do kategorie lesů zvláštního určení se zvýšenou rekreační funkcí.ilustrační foto - redakce „Úkolem města jako vlastníka lesů je obnovit a udržet stabilní lesní ekosystémy. V loňském roce se náš odbor zaměřil na kompaktnější a homogenní porosty, zalesnili jsme asi 4 hektary holin a dbali na ochranu již zalesněných ploch,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča. Celkem bylo v pardubických lesích vysázeno takřka 32 tisíc sazenic , polovina z nich byly sazenice borovice, dále se vysazovaly duby a buky.
     K údržbě lesů patří rovněž těžební práce. Těžilo se např. v lokalitě Doubravice – Pohránov a také u Černé za Bory. Poslední provedenou těžbou roku 2005 bylo uvolnění a celkové prosvětlení nové cyklostezky v lesní lokalitě Svítkov. „V průběhu celého roku jsme také les ozdravovali od spadaných a nemocných stromů,“ dodal Miroslav Míča. „ V loňském roce město vytěžilo bezmála 1200 m3 dřevní hmoty, z jejíhož prodeje Pardubice získaly přes jeden milión korun - po odečtení všech nákladů a započtení dotace se tedy pohybujeme v kladných číslech, a to přes 350 tis. Kč“ dodal Míča.
     Pro nově osázené nebo obnovené lesní plochy bylo rovněž důležité je ochránit, a to například pravidelně likvidovat nežádoucí lesní traviny nebo porost chemicky chránit před okusem zvěře. „Také v letošním roce plánujeme nové a loňské výsadby takto chránit. V místech se zvýšenou koncentrací srnčí zvěře kromě toho postavíme oplocenky - celkem asi 1000 metrů,“ uvedl Jaroslav Soudek z oddělení ochrany přírody odboru životního prostředí.
     V pardubických lesích bude letos vysázeno na 35 tisíc stromků - nejvíce opět buky, duby a borovice. „Zkraje roku začneme také s těžbou dřeva, například v Drozdicích, na Hůrkách nebo opět ve Spojilském lese a Doubravicích. Vytěžíme kolem 1 350 m3 dřevní hmoty,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Míča. Mimo tyto plánované těžby se budou porosty průběžně prořezávat a těžit zdravotně nevyhovující stromy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů