Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lesy na Vysočině poškozují zplodiny nejméně v zemi

Lesy na Vysočině poškozují zplodiny nejméně v zemi

JIHLAVA -- Lesy na Vysočině v porovnání s ostatními kraji trpí nejméně průmyslovými zplodinami. Naopak škody na jehličnatých porostech kraje v posledních letech působí kůrovec, větrné kalamity nebo námrazy, což se projevuje vysokým podílem nahodilé těžby. Vyplývá to z údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu.

Výrazně poškozenou zeleň stromů mělo na Vysočině v posledních letech kolem sedmi procent lesů, což je nejméně ze všech regionů. Naopak v Praze bylo kvůli znečištěnému ovzduší poškozeno více než 90 procent stromů. Následoval Karlovarský kraj, kde podíl převýšil 40 procent. Kolem 30 procent poničených stromů bylo i v lesích krajů Libereckého, Jihomoravského nebo Ústeckého.

Na Vysočině průmyslový spad oslabuje lesy hlavně kolem Jihlavy a Žďáru nad Sázavou, kde jsou velké firmy. Projevuje se i v jihovýchodní části Třebíčska, kam dopadají zplodiny ze sousedního Jihomoravského kraje, řekl ČTK ředitel krajského inspektorátu Lesů ČR Miloš Plaňanský. Na zdravém smrku drží jehličí kolem osmi let. U stromů v částech republiky se silným znečištěním ale padá i po třech letech. Oslabené stromy málo přirůstají a jsou náchylné k chorobám.

Na Vysočině ještě doznívají následky suchého a horkého léta před třemi lety. Kvůli poklesu hladiny spodní vody řada stromů postupně usychala nebo je napadali škůdci, škody způsobily i větrné kalamity a námrazy. V roce 2004 lesníci vytěžili 482 000 metrů krychlových dřeva z poškozených stromů, což bylo mezi kraji čtvrté nejvyšší množství.

Polomy na Vysočině vznikly i během letošní zimy. Část způsobila vichřice v prosinci, od počátku nového roku se jehličnany lámaly pod mokrým sněhem. Největší škody jsou zatím na Žďársku. Inspektorát odhaduje poškozené stromy na 50 000 metrů krychlových, což představuje zhruba osm procent roční těžby.

Věra Stejskalová
deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů