Úterý, 16. dubna 2024

Výskyt kyanidů v zamořeném Labi zvolna klesá

Výskyt kyanidů v zamořeném Labi zvolna klesá

Postupnému snižování koncentrace jedů ve vodě pomáhá zvýšený přítok z vltavské kaskády.

Výskyt toxických kyanidů, které v minulých dnech znečišťovaly vodu v Labi, postupně klesá, například v úseku od Kolína po Litoměřice se již koncentrace snížila pod normu deset mikrogramů na litr. Hodnoty postupně klesají také na dolním toku Labe, informoval havarijní technik společnosti Povodí Labe Karel Dostál.

"V celém úseku českého Labe od Litoměřic po Hřensko koncentrace kyanidů klesá. Výsledky rozborů vzorků vody odebraných v Ústí nad Labem a v Děčíně budou známy v neděli," uvedl Dostál.

Dodal, že zamoření je nyní nejvyšší na německém území. Například v profilu Schmilka, který je dva kilometry za státní hranicí naměřili němečtí kolegové v pátek časně ráno 16 mikrogramů kyanidu na litr.

Postupnému snižování koncentrace kyanidů v labské vodě pomáhá podle odborníků zvýšený přítok vody z vltavské kaskády. Hodnoty kyanidů pod soutokem Labe a Vltavy již zřejmě nejsou pro vodní živočichy smrtelné.

"Pracovníci obsluhy všech zdymadel na dolním Labi dosud nezjistili žádnou uhynulou rybu," uvedl Dostál. Doplnil, že vodohospodáři budou výskyt kyanidů v Labi nadále sledovat.

Toxická látka podle České inspekce životního prostředí unikla z Lučebních závodů Draslovka Kolín v pondělí 9. ledna. Nehodu způsobila závada čidla, inspekce s firmou zahájí správní řízení, společnosti hrozí pokuta až deset milionů korun.

Ve středních Čechách havárie způsobila rozsáhlý úhyn ryb, středočeští rybáři tvrdí, že podle předběžných výsledků uhynulo na devět tun ryb. Zástupci kolínské Draslovky se již s rybáři dohodli na formě odškodnění, jeho výši však ani jedna strana zatím nezveřejnila.

Kyanid je velmi rychle účinná a potenciálně smrtelná chemická látka, dostupná ve více formách. Může být bezbarvým plynem jako kyanovodík nebo chlorkyan, nebo v krystalické formě jako kyanid sodný nebo draselný (cyankáli). I ve velmi malém množství je jedovatý.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů