Čtvrtek, 25. dubna 2024

Třídit odpad má být podle radních Ústeckého kraje samozřejmostí

Třídit odpad má být podle radních Ústeckého kraje samozřejmostí

ÚSTÍ NAD LABEM -- Většina domácností v Ústeckém kraji by podle představ radních Ústeckého kraje měla více třídit odpad. Nyní jeden obyvatel kraje ročně vytřídí asi 15 kilogramů odpadu, průměr v Česku je zhruba 34 kilogramů vytříděných a využitých odpadů na obyvatele za rok. Samospráva chce stav zlepšit pomocí informační kampaně, kterou zahájila.

Povědomost o nutnosti třídit odpad se podle radního Antonína Terbera zlepšuje. Ještě v roce 2004 ročně občan kraje vytřídil 12 kilogramů odpadu. "Domácí odpad není určen na skládky, je nutné se na děj dívat jako na surovinu, která se dále zpracovává," uvedl Terber.

Do třídění odpadu je zapojeno 320 obcí a měst, což je více než 90 procent všech obcí v Ústeckém kraji. Pro 250 000 domácností v regionu kraj připravil informační letáčky, na nichž jsou poznámky ke třídění odpadu do barevných plastových nádob.

Součástí informační kampaně bude letos podle Terbera několik akcí zaměřených například na oddělení různých typů baterií do domácích spotřebičů od komunálního odpadu a podobně.

Ústecký kraj rozmístil loni 785 nádob na sklo, papír a plast do 108 obcí. V ostatních jsou kontejnery nebo klasické popelnice, řada lidí z vesnic však alespoň plastové lahve třídí a vozí je v pytlích do měst.

Svoz komunálního odpadu stojí ve většině měst v kraji okolo 500 korun na rok pro osobu. Výjimkou jsou Teplice, kde je svoz zdarma. Částka 500 korun je podle zákona nejvyšší možná.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů