Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Záplavy, které v posledních několika letech výrazně zasáhly řadu evropských států, mohou být zmírněny ekologickým zemědělstvím.
Podle výzkumu provedeného Spolkovým výzkumným ústavem pro zemědělství (Bundesforschungsanstalt für Landwirtschaft) se zjistilo, že půdy v ekozemědělství mají schopnost přijmout až dvojnásobné množství vody než plochy konvenční.
Půda v ekologickém zemědělství nejenže obsahuje až sedmkrát více žížal, má také vyšší obsah humusu. Biopůdy tak mají vyšší prostupnost, což může při záplavách hrát zásadní roli.

Evropská komise chystá velký zásah do zakázek na autobusy, kamiony a dodávky pro radnice a úřady. Navrhla směrnici, podle níž by nejméně čtvrtina nově pořizovaných vozidel ve veřejných službách musela být ekologicky čistá a nezatěžovala by životní prostředí tolik jako vozy poháněné naftou či benzinem. Direktiva se má týkat pouze vozů těžších než 3,5 t. Časem by EK platnost ráda rozšířila i na lehčí vozidla. K tomu, aby se návrh mohl stát evropským zákonem, bude ještě potřebovat souhlas členských států a Evropského parlamentu.

LogicaCMG zvítězila ve výběrovém řízení na systém pro řízení snižování emisí skleníkových plynů automobilového gigantu Ford. Řešení EMISSION Logic pomůže automobilce maximálně efektivně splnit požadavky Evropské směrnice o emisním obchodování (EU ETS - Emissions Trading Scheme) a obdobných iniciativ v Severní Americe. Bude instalováno v deseti národních pobočkách společnosti Ford a bude řídit sledování emisí a ostatních skleníkových plynů, jejich neustálé porovnávání s přidělenými emisními povolenkami, plnění dalších závazků, bude srovnávat alternativní scénáře a strategické volby, vyhodnocovat úspěšnost jednotlivých projektů, podporovat manažerské rozhodování a automaticky vytvářet zprávy a výkazy. Vedení automobilky bude mít prostřednictvím tohoto systému k dispozici různé metodologie a postupy. EU ETS, které vstoupilo v platnost 1. 1. 2005, ukládá cíle pro snižování emisí CO2 společnostem z nejrůznějších odvětví, od výroby elektřiny k výrobě stavebních hmot.

České republice patří čtvrté místo na světě v globálním přehledu péče o životní prostředí. Uvádí to dnešní britský deník The Guardian. Přehled připravili pro letošní Světové ekonomické fórum v Davosu vědci ze dvou amerických univerzit.
Na prvním místě je podle nich Nový Zéland, dále pak Švédsko, Finsko, Česká republika a Velká Británie.

Mladoboleslavsko - V silných mrazech havárie vodovodů zatím nehrozí. Většina odborníků se ale shoduje, že situace se zhorší ve chvíli, kdy mrazy poleví. Při oteplení totiž začne půda více pracovat a velký tlak pak snadno rozvody vody poškodí. "V posledních 14 dnech bylo sice přímo v Mladé Boleslavi více poruch, ale spíše drobnějšího charakteru. Mrazy určitě vliv na větší počet poruch mají, ale projeví se teprve tehdy, až mrazy poleví," uvedl Tomáš Žitný, technický náměstek Vodovodů a kanalizací Mladá Boleslav. Ani ve Středočeském kraji se žádné havárie vodovodů zatím nestaly. Středočeským vodárnám se většinou ozývají lidé, kterým zamrzly vodovody nezabezpečené proti mrazům.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů