Středa, 24. dubna 2024

Blovickým se voda z Plzně prodražila

Blovickým se voda z Plzně prodražila

Blovice - Blovické vodnéa stočné patří mezi ta dražší v Čechách.

"I když našich čtyřicet devět korun není žádná tragédie, spolu se zdražením plynu a elektrické energie to není úplně příjemné. Uměl bych si představit levnější vodu," komentuje situaci starosta Jan Poduška. Důvodem je téměř pětadvacetikilometrový přivaděč zásobující blovické domácnosti plzeňskou vodou.

"Rozhodnutí přivádět vodu z Plzně padlo v roce 1994. Důvodem byla nedostačující kapacita tehdejší blovické úpravny vody a údajně také nevhodná voda z řeky Úslavy," vysvětluje důvody vedoucí k rozhodnutí o položení dálkového vodovodního potrubí blovický starosta.

Za účelem zbudování přivaděče založily Blovice, Starý Plzenec i některé další obce ležící na trase plánovaného vodovodu sdružení obcí Vodovodní přiváděč. Stavba se úspěšně rozeběhla, pak ale nastaly problémy.

"Před dvěma lety vystoupily ze sdružení Nezvěstice a požadovaly vrácení všech prostředků, které do projektu vložily. Jednalo se asi o tři miliony a věc se řešila až u soudu. Nezvěstice ho vyhrály. Pak nastalo hromadné odhlašování dalších obcí," popisuje vzniklou situaci Jan Poduška. Nakonec v roce 2004 vystoupily i Blovice, aby nenesly rizika zkrachovalého sdružení obcí.

"Krach způsobilo právě vyplacení zmíněné částky Nezvěsticím i podle mého nezodpovědné chování dalších obcí," konstatuje Poduška.

V konkurzu koupila přiváděč soukromá firma, která teď na základě předloženého přehledu oprávněných nákladů určuje ceny.

"Meziročně se cena zvýšila o šest korun. Kdyby byl vodovod obecní, cena by byla nižší asi o tři koruny," kalkuluje blovický starosta. Soukromou firmu vlastnící přivaděč ovšem čeká ještě dořešení výkupu pozemků a kolaudace stavby, což musí stihnout do dvou let. Ze zaniklého sdružení zůstalo Blovicím i zhruba šestimilionové břemeno splácení státní půjčky.

"Kdyby obce bývaly souhlasily, mohl být přiváděč spravován městem Blovice a voda by dnes byla levnější. Dnes jsme závislí na plzeňské vodě, a kdyby přestala téct, město by bylo ochromeno," zamýšlí se Poduška.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů