Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vláda má jednat o limitech pro hluk a vibrace

Vláda má jednat o limitech pro hluk a vibrace
Ministerstvo zdravotnictví chce zpřísnit limity pro hluk z letecké dopravy. Ve středu má nařízení o ochraně před nepříznivými účinky hluku projednávat vláda. Na stole je měla poprvé předminulý týden, ale dvakrát jeho projednávání odložila. Norma vychází z evropské směrnice, která navrhuje mimo jiné snížit mezní hranici hluku na pracovišti. Všechny členské státy by ji měly převzít do února.

Přípustné hodnoty pro práci v hlučném prostředí, které jsou přísnější než evropská směrnice, by se novým nařízením neměly měnit. Vedle hluku se návrh věnuje i vibracím, které poškozují ruce pracovníků v řadě odvětví. Také v této oblasti je Česko tvrdší než evropské směrnice. Limity uvedené ve směrnici považuje ministerstvo za neuspokojivé.

Hluk ohrožuje zejména pracovníky v hutní výrobě a strojírenství a v textilních továrnách. Počet onemocnění z hluku v Česku ale v posledních letech klesá. Podle odborníků hluk způsobuje maximálně tři procenta všech nemocí z povolání. Většina pracovníků v těchto provozech totiž používá ochranné pomůcky. V hlučném prostředí pracuje téměř čtvrt milionu lidí.

Evropská komise si v polovině minulého roku stěžovala na nepřijetí směrnice o snižování hluku ve venkovním prostředí. Upozorňovala, že pokud Praha do dvou měsíců uspokojivě neodpoví, bude pohnána k evropskému soudnímu dvoru. Vláda tehdy už za sebou měla neúspěch s novým zákonem o hluku, jehož první verzi vetoval prezident Václav Klaus. Mimo jiné se mu nelíbilo, že k předpisu byl přidán návrh zákazu privatizace nemocnic. Poslanci nedokázali prezidentovo veto přehlasovat.

Směrnice vyzývala ke zmapování zdrojů hluku na celém území republiky a vytvoření dlouhodobých akčních plánů. Přenést tato nařízení do české legislativy má novela zákona o ochraně veřejného zdraví. Sněmovna o ní bude jednat v rámci zákona o integrované prevenci. Vyplývá to z lednového usnesení sněmovního výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Ministerstvo dopravy má už nyní k dispozici hlukové mapy silnic první třídy, pravidelně je sledován hluk také ve třech desítkách největších českých a moravských měst. Podle odborníků se hlučnost českých měst za posledních 12 nepodařilo snížit.

http://www.mednews.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů