Úterý, 23. dubna 2024

Spor o opatovickou spalovnu stále nerozhodnut

Spor o opatovickou spalovnu stále nerozhodnut
Ministr pro životní prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL), který v závěru minulého týdne navštívil Pardubický kraj, nemíní rozetnout ekologický problém spalovny v Opatovicích nad Labem (EVO). Při setkání s představiteli kraje, obcí a občanskými sdruženími vyzval k diskusi a dohodě, vlastní stanovisko vyjádřil jen velmi opatrně.

"Na projektu se musí ještě pracovat, musí se možná přepracovat. Ale současný stav je takový, že se spalovnou počítají oba krajské plány odpadového hospodářství a usnesení rad obou krajů v této věci jsou údajně platná. Naše rozhodnutí z roku 2005 je takové, že jsme si stanovili 26 podmínek, které by v případě realizace projektu bylo potřeba splnit. To je fáze, ve které jsme skončili, a nyní je to jen na diskusi Pardubického a Královéhradeckého kraje, aby potvrdily konsensus nad projektem, a to je stav, do kterého ministerstvo nebude zasahovat," řekl Právu Ambrozek.
Podle hnutí Duha, které je ostře proti stavbě spalovny EVO, projekt schválený před dvěma lety ministerstvem ztratil platnost, protože se dnes už dá uvažovat jen o spalovně s poloviční kapacitou pro Pardubicko. Královéhradecko se nepřipojí a ministerstvo pro životní prostředí své kladné stanovisko k EVO prý ruší a chce nový projekt k posouzení. "Požadavek na předložení nového projektu znamená, že kraj nemůže peníze z EU na megaspalovnu v dohledné době dostat. Spalovna je zbytečná, drahá a pohltí tisíce tun kvalitních druhotných surovin. Konkurovala by hlavně recyklaci a kompostování odpadu. Nikoli náhodou Hradec Králové nechce spalovnu, bude zvyšovat recyklaci a plánuje lidem přispívat na kompostování, zatímco pardubická radnice podporuje spalovnu a zároveň hodlá snížit recyklaci," upozornil Ivo Kropáček, expert Hnutí Duha.

Platné ujednání

Ambrozkova výše uvedená poznámka o nutnosti "na projektu ještě pracovat" nepřímo potvrzuje, že ekologové mají dobrý zdroj informací. Vedení Pardubického kraje to ale odmítá.
"Naše ujednání ze společného zasedání rad obou krajů v Nechanicích z roku 2004 je stále platné," řekl Právu vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL). "Sejdu se ještě s královéhradeckým primátorem na počátku února, a pokud budou nějaké věcné argumenty, bude třeba je vyřešit. Ale není náhodou, že všechny samosprávy měst i kraje, s výjimkou komunistů, tento projekt podpořily," přesunul téma spalovny do politické roviny Línek.
Očekával otevřenější podporu stranického kolegy Ambrozka, který pak například v Opatovicích při krátkém jednání s odpůrci EVO ani opatrně nepodpořil stanovisko Pardubického kraje.

Trpělivý boj

"Naším zájmem je, aby to byl veřejný projekt, a ne soukromá investice třeba o tři roky později. A samozřejmě chceme hrát o peníze z Evropské unie. To by také výrazně ovlivnilo cenu odpadu. To je klíčová otázka. V nějakém časovém horizontu chceme získat pozitivnější postoj zastupitelů města Hradce Králové," dodal vicehejtman Línek, protože královéhradecký hejtman Pavel Bradík (ODS) na ostře negativní odpor královéhradeckého městského zastupitelstva poukazuje, kdykoliv od něj Pardubický kraj žádá jednoznačný postoj.
Představitelé Pardubického kraje nečekali, že jim Amrozkova návštěva zázrakem otevře rychlou a snadnou cestu k zahájení stavby spalovny EVO v Opatovicích. Předpokládají mnohaletý trpělivý boj. Mezní formou nátlaku na Hradec Králové by bylo zřejmě omezení možnosti skládkování odpadu, odříznutí cest ke chvaletické skládce na Přeloučsku. "Někdy, možná za patnáct dvacet let bude muset samospráva Pardubického kraje řešit, co s chvaletickou skládkou. A jsou to naše krajské silnice, po kterých ten odpad z Hradecka jezdí a obtěžuje lidi v obcích na silnici II/333 Hradec Králové-Přelouč," varoval Roman Línek.

zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů