Pátek, 19. dubna 2024

Zimoviště vodních ptáků se změnilo v krvavá jatka

Zimoviště vodních ptáků se změnilo v krvavá jatka

Labutí těla bez hlav, všude krvavé stopy a chuchvalce vytrhaného peří - takový obrázek se ve čtvrtek ráno naskytl ekologům na zimovišti vodních ptáků u Svatého Jiří v Plzni. Spoušť má podle vedoucího záchranné stanice ptactva v Plzni Karla Makoně na svědomí některý z predátorů.

PLZEŇ - "Na zamrzlou Berounku predátory láká velká koncentrace ptáků, kteří jsou nuceni nocovat na ledu, tedy mimo vodní hladinu, kde jsou jinak proti přirozenému nepříteli v bezpečí," uvedl Makoň. Jak dodal, patrně se jednalo o lišku nebo norka.

"Číhal schovaný v pobřežní vegetaci, ze které pak úspěšně zaútočil, když využil momentu překvapení. Jako oběť si vybral mladé nemocné labutě, takže paradoxně přispěl k ozdravení zimující ptačí populace. Taková smrt je v přírodě přirozeným jevem a nelze z toho vyvolávat nějakou hysterii," uzavřel Makoň.

Na zimovišti u Svatého Jiří je podle odhadu ornitologů okolo osmi set ptáků. Největší zastoupení mají divoké kachny a labutě. Vidět jsou tam ale například i Morčák velký, Kormorán, Polák velký či Hvízdák euroasijský.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů