Pátek, 26. dubna 2024

Kyanid odplaval, šlendrián zůstal

Kyanid odplaval, šlendrián zůstal
Během víkendu překročila toxickým kyanidem zamořená voda v Labi Hřensko a odplavala do Německa. Kyanidy odplavaly, šlendrián v nebezpečných výrobách, nedůslednost prevence závažných havárií a mlčení odpovědných úředníků a politiků zůstalo na našem území.


Zanedbaná bezpečnost
Lučební závody Draslovka, a. s., Kolín jsou největším znečišťovatelem kyanidy v České republice. Firma vypouští ročně 1600 kg kyanidu do Labe a 300 kg kyanovodíku do ovzduší. Ze zhruba sto osmdesáti výrob nebezpečných chemických látek v České republice patří Draslovka mezi padesát nejnebezpečnějších.
Podnik je proto kontrolován každoročně Českou inspekcí životního prostředí, krajským úřadem a orgány hygienické služby. O to více alarmující je skutečnost, že u jedné z nejnebezpečnějších výrob v republice žádnému z kontrolorů nevadilo, že detoxikační jímka obsahující toxické kyanidy je zajištěna jediným plovákovým čidlem, které zamrzlo.
Ekologická havárie odhalila výrazné mezery v prevenci havárie i v rozsahu informování veřejnosti. Předně, původce a viník havárie zamlčel únik nebezpečných látek. Přiznal se až po týdnu, pod tíhou důkazů.


Málo informací
Nejde o první případ. Stejně tak se chovala Spolana Neratovice při úniku chlóru v průběhu povodní v roce 2002. Té se jednání "vyplatilo", ministr životního prostředí rozhodl o prominutí pokuty udělené inspekcí životního prostředí. Česká inspekce životního prostředí při samotném zjištění havárie jednala profesionálně. Donutila původce havárie k veřejnému přiznání a informovala průběžně veřejnost o rozsahu havárie. Rozsah poskytnutých informací byl však nedostatečný. Veřejnost má právo vědět více.


Mlčeti zlato?
Inspekce se měla vyjádřit, zda odsouhlasila jištění detoxikační jímky jedním plovákovým čidlem bez dalšího jištění. Měla zveřejnit výsledky pravidelných kontrol tak, aby mohla veřejnost posoudit důslednost inspekce na straně jedné a reakce podniku na straně druhé. Jak má mít Česká inspekce životního prostředí autoritu, když nezveřejňuje kontrolní zprávy a nevystavuje podniky tlaku veřejné kontroly?
Vyjádření, respektive mlčení politiků stojí také za zamyšlení. Hejtman Středočeského kraje Bendl požádal o co nejpřísnější potrestání viníka. To je sympatické, ale na hejtmana málo. Krajský úřad se účastní pravidelných kontrol a nese tak spoluodpovědnost za nedostatečná preventivní opatření.
Kraj má obecně velké provomoci ve vztahu k nebezpečným výrobám. V roce 2007 bude Draslovce Kolín vystavovat integrované povolení, kterým může podniku snížit celkové roční množství vypouštěných látek. A měl by to udělat, podnik si totiž svým neodpovědným chováním a "zatloukáním" o přísný postoj kraje vyloženě sám požádal.
Příznačné je, že se k zamlčení tak závažné havárie nevyjádřil nikdo z politiků. Když Svaz chemického průmyslu navrhuje oslabení ekologické legislativy, to se najde aktivních politiků hned celá řada. Teď všichni mlčí.


Jde přece o zdraví lidí
Důvěře občanů by prospělo vyjádření premiéra a ministra životního prostředí, že zamlčování havárií je absolutně nepřijatelné a stát bude postupovat vůči takto nezodpovědným podnikům nejpřísněji, jak mu zákony umožňují. Ochrana zdraví občanů a životního prostředí musí mít při prevenci ekologických havárií absolutní prioritu.
AUTOR: Martin Bursík
Autor je předsedou Strany zelených
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů