Čtvrtek, 28. března 2024

Ani oprava ulice u přístavu v Mělníku nevyřešila nadměrný hluk

Ani oprava ulice u přístavu v Mělníku nevyřešila nadměrný hluk

MĚLNÍK -- Hluk z dopravy v Mělníku překračuje v noci v ulici nedaleko přístavu povolené normy. Město se ve spolupráci s Českými přístavy sice pokusilo situaci zlepšit rekonstrukcí poškozené vozovky, ale nadměrnou noční hlučnost se odstranit nepodařilo. Snížily se však vibrace, které ohrožovaly statiku tamních domů. Radnice nyní musí vybrat jiné řešení, jak nadměrnému hluku zabránit. ČTK to řekli zástupci radnice.

Problém nadměrného hluku v ulici Legionářů kvůli častým průjezdům nákladních aut do nedalekého přístavu řeší město již několik let. V roce 2004 na základě měření hluku usoudilo, že situaci může zlepšit rekonstrukce ulice. Spolu s českými přístavy do ní loni investovalo 600 000 korun. Následná měření ale ukázala, že hlučnost v noci pokaždé přesahovala o dva až tři decibely povolený limit ve výši 60 decibelů. Hodnoty hluku jsou podle vedoucího odboru životního prostředí prakticky stejné jako před opravou ulice. Přes den nová měření neprokázala výrazné překročení limitu ve výši 70 decibelů.

Radnice si nechává vypracovat technickou studii, která by měla navrhnout jiné možnosti, jak snížit hluk v této oblasti. Podle starosty Miroslava Neumanna se obecně takové problémy mohou řešit například stavbou protihlukových bariér, výměnou oken či protihlukovými omítkami na domech v postižené ulici. Hlučnost související s provozem přístavu posuzují také hygienici. Podle starosty tak teprve další jednání a názory odborníků mohou upřesnit optimální řešení.

Pavel Šubrt
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů