Pátek, 26. dubna 2024

Lidé se nejvíce zajímali o problematiku odpadů

Lidé se nejvíce zajímali o problematiku odpadů

Litoměřice - Přibližně čtvrt roku funguje v Litoměřicích ekologická poradna. Od oficiálního zahájení provozu poradny až do současnosti tu lidem odpověděli na více než půldruhé stovky nejrůznějších dotazů.

Jaké jsou první poznatky z jejího provozu? "Určité zkušenosti jsme měli už před říjnovým otevřením poradny, protože přibližně půl roku jsme si to zkoušeli a poradenství poskytovali, i když v omezené míře," říká Martin Vlček, pracovník střediska a poradny, která se nachází v Masarykově ulici, v sídle Střediska ekologické výchovy Sever. Podle něj se potvrzuje zájem veřejnosti o tuto problematiku.

"Považujeme to za úspěch a myslíme si, že až se činnost poradny dostane více do povědomí lidí, zájemců o naše služby bude přibývat," tvrdí Vlček. Pohled do statistiky napovídá, že nejvíce se zájemci dotazovali na problematiku odpadů, zejména těch nebezpečných, dále na třídění a likvidaci odpadů, kácení stromů a dřevin a v podzimní době byl rovněž velký zájem například o informace týkající se záchrany některých živočichů, třeba ježků apod.

"Některé dotazy nelze vyřídit hned. Samozřejmě, že nejsme odborníky na všechno. Někdy sami musíme složité záležitosti konzultovat s experty na danou problematiku. Pokud se týkalo třeba zmíněných živočichů, doporučili jsme lidem, jak se mají o ně postarat, nebo jsme je kontaktovali s dalšími specializovanými organizacemi, kde mohli hendikepovaná zvířata odevzdat a tam už se o ně postarali," uvádí příklady pomoci litoměřické ekologické poradny její pracovník.

Poradna funguje každé úterý od osmi ráno do čtyř hodin odpoledne, zájemci mohou do kanceláře v budově základní školy přijít buď osobně, nebo mohou pracovníka ekoporadny kontaktovat e-mailem či telefonicky (416 734 838, e-mail: severltm@centrum.cz)

MIROSLAV ZIMMER

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů