Pátek, 19. dubna 2024

Plyn podražil. Chcete v domě raději topit dřevem?

Analytici se shodují v tom, že ceny paliv a energií budou dále stoupat. Otázkou je pouze, jak rychle a o kolik.
Plyn podražil. Chcete v domě raději topit dřevem?
Momentálně nejlevnějším klasickým palivem je dřevo, případně paliva na jeho bázi. Kombinují ekologické hledisko, protože jde o takzvaný obnovitelný zdroj, i energetické hledisko, protože mají při správném používání dostatečnou výhřevnost.
Dřevo je nejlevnější
Dřevo je v současnosti nejlacinějším palivem (příslušné výpočty jsou například na specializovaném energetickém portálu TZB-info: www.tzb-info.cz ). Při spalování v domácím kotli jsou roční náklady pod hranicí devíti tisíc korun, při jeho použití v krbových kamnech by neměly přesáhnout 13 tisíc korun. Za další nejlacinější palivo, hnědé uhlí, zaplatíte za rok o dva tisíce korun víc. Černé pak vyjde dráž o čtyři tisíce a za všechna ostatní paliva již za rok zaplatíte od 24 tisíc korun výše. Zemní plyn pro topení je nyní dražší než použití elektrických akumulačních kamen.
Při nákupu jakéhokoli topidla na tuhá paliva (kamna, krbová kamna/vložka, kotel) se informujte u prodejce, které palivo je pro něj nejvhodnější, a které naopak nejméně vhodné. Čím nevhodnější budete používat, tím méně můžete být spokojeni s výkonem a především tím častěji budete muset zařízení čistit. Nezapomeňte také na to, že palivové dříví je potřeba nechat alespoň rok vyschnout.
Kotel na pevná paliva
Pro budoucí topení je nejjednodušší variantou instalace kotle na pevná paliva a radiátorů. Ceny kotlů začínají zhruba u 10 tisíc korun a pokračují až ke 30 tisícům. Samozřejmě je možné si pořídit kotel i dražší. Například kombinovaný kotel české firmy Atmos přijde na 66 tisíc korun. Kromě spalování pelet, chcete-li moderně biomasy, v něm můžete používat také topný olej nebo propan. Pro běžné použití se předpokládá použití pelet, v době například zimní nepřítomnosti je možné v objektu temperovat prostřednictvím ostatních topných materiálů. Vysokou cenu kotle může částečně kompenzovat zpětná dotace ze Státního fondu životního prostředí, jež může v případě topení biomasou dosáhnout až 30 procent z pořizovací ceny. Jestliže do dobrých krbových kamen stačí přiložit jednou za osm hodin, dobré kotle (například Fröling) vydrží hořet až 20 hodin.
Pozor na komín
V případě, že jste si původní komín nechali upravit pro odvod spalin z plynového kotle, musíte podle viceprezidenta Společenstva kominíků Jaroslava Schöna na jeho zpětnou rekonstrukci na pevná paliva počítat s investicí mezi 20 až 30 tisíci korun. Jestliže komín nemáte vůbec, což je případ mnoha nově stavěných rodinných domků, půjde o investici podstatně vyšší. Jaké budou skutečné náklady, se rozhodne podle dispozic budovy a množství potřebných prací. V každém případě musíte počítat s několikadenní přítomností pracovníků při stavbě komína i s tím, že jedna nebo více místností se změní ve staveniště.
[*]

Jakým dřevem topit
* Za nejlepší dřevo pro topení se obecně považuje dubové, bukové, habrové a dřevo z ovocných stromů. Hoří déle než ostatní a mají výhřevnost 4000 joulů na kilogram.
* Nedoporučuje se spalovat dřevotřísku ani dřevo napuštěné například lakem. Vzniká z něj větší množství škodlivin a zkracuje také životnost kamen.
* Brikety: lisují se ze dřevěného odpadu.
* Pelety: pelety se lisují z dřevěného odpadu s příměsí kůry, ale také z energetického šťovíku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů