Úterý, 16. dubna 2024

Děti Země žalují krajský úřad v Hradci Králové

Děti Země žalují krajský úřad v Hradci Králové

Soudní žalobu proti krajskému úřadu v Hradci Králové podaly v pondělí 30. ledna 2006 aktivisté z Dětí Země, neboť jim loni v listopadu úřad zamítnul jejich odvolání proti vydání stavebního povolení na část mimoúrovňové křižovatky u Sedlic na rychlostní silnici R35. Důvodem podání odvolání bylo to, že stavební úřad Magistrátu města Hradec Králové jim písemně neoznámil zahájení tohoto stavebního řízení, takže nemohly jako jeho účastník hájit veřejný zájem na ochranu přírody.

 

„Žalobu jsme podaly hlavně z precedentních důvodů, neboť není možné, aby nesprávným výkladem zákonů byla občanská sdružení takto vyšachována ze stavebních řízení,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

 

Podle něho jim měl magistrát v Hradci Králové podle zákona o ochraně přírody a krajiny poslat písemně oznámení o zahájení stavebního řízení pro výstavbu části křižovatky u Sedlic, na základě něhož by se Děti Země mohly stát účastníky tohoto řízení. Magistrát to ale neučinil a spokojil se s pouhým vyvěšením na úřední desce. Krajský úřad mu pak tento postup schválil a odvolání Dětí Země zamítnul jako neopodstatněné.

 

Obdobnou žalobu nám v září roku 2004 již uznal Městský soud v Praze, takže Ministerstvo dopravy muselo tehdy na čtyři měsíce pozastavit výstavbu jednoho ze dvou tunelů na dálnici D8 v Krušných horách u Ústí nad Labem, než se vše dostalo do právního stavu,“ upozorňuje na jeden z možných vývojů sporu Patrik.

 

Děti Země také požádaly Krajský soud v Hradci Králové, aby žalobě uznal odkladný účinek. Pokud se tak stane, nebude možné výstavbu části křižovatky u Sedlic na R35 zahájit či v ní pokračovat, dokud soud nerozhodne. Zbytku křižovatky však stejně ale chybí další pravomocné stavební povolení.

 

Děti Země se Svobodou zvířat Hradec Králové také do konce února ještě připravují podat žalobu proti krajskému úřadu v Pardubicích, který v prosinci potvrdil územní rozhodnutí pro plavební stupeň Přelouč.

 

Odkaz na internetové stránky:

 

Silnice R35 na Pardubicku = www.ctrebova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů