Pátek, 19. dubna 2024

Ovzduší by se mohlo zlepšit v příštím týdnu

Ovzduší by se mohlo zlepšit v příštím týdnu
PRAHA - Inverzní počasí, při kterém je v zimě tepleji na horách než v nížinách, potrvá podle meteorologů ještě do první poloviny příštího týdne. Tehdy má začít nad území České republiky proudit vzduch od severozápadu, který způsobí teplejší počasí a čistší ovzduší. Předtím se však ještě na chvíli ochladí a noční teploty by na přelomu tohoto a příštího týdne mohly znovu klesat až k minus 20 stupňům Celsia.

Teplotní inverze se vyskytuje především v chladných měsících roku a je hlavní příčinou vysoké koncentrace znečisťujících látek v ovzduší ve městech a průmyslových oblastech. Při inverzi nemohou škodlivé látky odcházet výše do atmosféry. Inverze také způsobuje velké rozdíly teplot v různých nadmořských výškách. V nížinách je v těchto dnech až o 15 stupňů méně než na horách.

Od pondělka meteorologové upozorňují především na vysoké koncentrace prachu ve vzduchu. "V sobotu očekáváme, že by se měla inverze trochu narušit, ale proudění nebude tak výrazné, takže se česká kotlina moc nepročistí," řekl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu. Nebudou již tak velké rozdíly v teplotách, protože do republiky nebude proudit teplý vzduch, který nyní ovlivňuje počasí na horách, ale studený.

V neděli a na počátku příštího týdne budou nejnižší noční teploty klesat k minus 13 až minus 17 stupňům Celsia, místy až k minus 20 stupňům Celsia. Denní teploty by měly být kolem minus sedmi stupňů Celsia. Ve druhé polovině příštího týdne již meteorologové očekávají výraznější proudění vzduchu od severozápadu, které by mělo přinést oteplení i pročištění vzduchu.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů