Pátek, 29. března 2024

Terminátor postrčil sluneční energetiku

Terminátor postrčil sluneční energetiku
Milión soukromých i veřejných budov v Kalifornii má být do roku 2017 vybaveno solárními panely na výrobu elektřiny ze slunečního záření. S tímto plánem předstoupil před občany kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. "Kalifornie to podpoří částkou 2,9 miliardy dolarů," slíbil v těchto dnech bývalý filmový herec a nynější politik.
Toto prohlášení roztočilo ještě rychleji solární ruletu, ve které zatím ještě nikdo neprohrává. Trh takzvané fotovoltaiky roste ročně o 42 procent.
Nejde jen o finanční koláč nabízený Kalifornií. Prezident Spojených států George Bush v úterý v projevu ke stavu unie slíbil, že navýší rozpočet na výzkum a vývoj v oboru alternativních zdrojů energie. Akcie firem činných v oboru solární energie vzápětí poskočily nahoru.
Očekávaný boom získávání elektřiny ze slunečního záření se projevil i na úrovni podniků. Vedoucí německá firma v oboru - Solarworld - včera v Bonnu oznámila, že od ropného koncernu Shell získá jeho solární divizi sídlící v USA. Tím se stane největším výrobcem tohoto zařízení ve Spojených státech. Na kolik tato akvizice přijde, o tom mlčí jak Solarworld, tak Shell.
"Pro expanzi za oceán jsme nemohli zvolit lepší dobu," libuje si na internetovém portálu listu Frankfurter Allgemeine Zeitung šéf Solarworldu Frank Asbeck.
Shell svým rozhodnutím uznal, že Solarworld patří v tomto oboru ke světové špičce. "Ve vývoji alternativních zdrojů energie zůstaneme, soustředíme se na vítr a vodík a jiné možnosti," zdůvodnil mluvčí Shell.
Faktem je, že solární energetika jde vstříc skutečně prosluněné budoucnosti. Svědčí o tom mimo jiné růst hodnoty akcií firem činných v oboru fotovoltaiky. Od začátku roku vzrostly o 27 procent. Tím navázaly na loňský vývoj. Akciový index fotovoltaiky PPVX zpracovávaný magazíny Photon a Öko-Invest vzrostl loni o 150 procent, citoval list Handelsblatt.
Růst by mohl být zřejmě ještě větší, kdyby měla branže více výchozího materiálu pro výrobu polovodičů, tedy čistého křemíku.
I proto běží závod o získání jiného vhodného materiálu. Průlom oznámila nedávno americká firma Konarka. Vyrobila "organický polovodič", který se dá nanést na jakýkoli podklad. Materiál představila tím, že polovodičem potáhla nákupní tašku, která teď dobíjí mobilní telefon. Přiznala, že další vývoj podporuje i americká armáda. V první fázi má zájem o stany, které by ze své plochy dokázaly zásobovat elektřinou celý tábor.
Další vývoj je nutný. Onen organický polovodič je zatím nestálý a elektrický výkon je ve srovnání s křemíkovými panely nízký. Takže platí, že "křemík ničím nenahradíš". Předpokládá se, že dostatek suroviny by mohl být až v roce 2008. Firmy, které vyrábějí čipy i firmy z oboru fotovoltaiky totiž staví nové kapacity.
Nicméně elektřina ze slunečního záření ještě ani zdaleka nemůže cenově konkurovat "klasické energii ze zásuvky". V Rakousku ji například dotují 60 eurocenty na kilowatu. Obdobná situace je i v Německu, které vede v "instalovaném" výkonu solárních elektráren. Ovšem Mezinárodní energetická agentura tvrdí, že se cena sluneční elektřiny do deseti let sníží o polovinu. A pak už by byla blízko ceně "klasické" energie.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů