Sobota, 20. dubna 2024

Co se teď v českých lesích může dít?

Co se teď v českých lesích může dít?

To, co se děje ve státním podniku Lesy ČR, může mít neblahý dopad jak na les, tak na osudy mnoha lesníků a dřevařů. Antimonopolní úřad sice rozhodl, že podnik musí svá příští výběrová řízení pořádat podle zákona o zadávání veřejných zakázek, ale výsledky předešlých tendrů platí. Vrabci si přitom cvrlikají na střeše, že mezi vítězi jsou firmy spřátelené s managementem podniku nebo firmy doposud v oboru neznámé. Co asi v lese provedou?

Praha/ Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že státní podnik Lesy ČR musí své tendry podřídit zákonu o zadávání veřejných zakázek. Stejné přání pozdě, ale přece, vyslovil i ministr zemědělství Jan Mládek. Vedení podniku se však něčeho takového zřejmě bojí jako čert kříže a zvažuje, že se proti verdiktu úřadu odvolá. Přitom podivné tendry napadla i Evropská komise a Česko jí musí v nejbližších dnech sdělit, jak to napraví.

Služba je veřejná

"Lesy České republiky vykonávají svou činností odborného lesního hospodáře veřejnou službu, a jsou proto zadavatelem ve smyslu zákona o veřejných zakázkách."Tak zdůvodnil 1. února Úřad pro ochranu hospodářské soutěže své rozhodnutí ve správním řízení s Lesy ČR na podnět firmy CE WOOD. To, co říká selský rozum, musel úřad zkoumat dva měsíce a ještě čekal na odborné analýzy! Úřad se tak nakonec přiklonil k závěrům Evropské komise i stěžující si firmy. Pokud by státní podnik postupoval podle zákona, byly by tendry výrazně transparentnější, neúspěšní uchazeči by se mohli proti výsledkům odvolat a k zakázkám by se mohly přihlásit i zahraniční společnosti. Namísto toho někteří podnikatelé krachují, protože dříve s Lesy ČR spolupracovali, a teď museli ustoupit jiným. A když nebyly tendry transparentní, těžko jim někdo vymluví, že to nebyl podvod. Ostatně, Česká asociace pracovníků v lesním hospodářství si dávno zjistila, že mezi vítězi byly firmy, které například své práce nabízejí dráž než jiné a nebo vůbec nemají v oboru zkušenosti. Lesnická asociace ve svém prohlášení na konci loňského roku říká: "Jsme přesvědčeni, že za obrovské škody, které našemu státu nyní vznikly a vznikají, musí být vyvozena konkrétní zodpovědnost, protože se ukazuje, že škody budou vysoké a viníků není málo."

Pokutu Lesy nedostaly

Antimonopolní úřad Lesům ČR neudělil pokutu, přestože porušily zákon. Nezrušil ani výsledky tendrů, které již skončily. "Zřejmě by bylo složité výběrová řízení, která již proběhla, zrušit. Ale bylo by to čistší řešení,"míní poslanec Jiří Papež, stínový ministr ODS a člen Dozorčí rady Lesů ČR. Kritice za neprůhlednost tendrů čelilo vedení Lesů ČR od konce roku 2004. Jen loni přidělil podnik, kterému patří asi polovina lesů v zemi, práce zhruba na polovině ploch, jež obhospodařuje. Znamenalo to zakázky v hodnotě několika miliard korun. Mezi lesáky se říká, že vedení LČR si na úplatcích za vítězství odneslo od některých firem miliony až desítky milionů. Tomu se dalo předejít, kdyby management netrval na svém a nepořádal tendry neprůhledné. Většina odborníků se diví, že generální ředitel Vladimír Blahuta ještě vůbec sedí ve své židli.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů