Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Odborníci spočítali, že výroba etanolu z rostlinných pletiv vyžaduje o 95 % méně fosilních paliv než produkce benzinu přímo z ropy.
V posledním lednovém číse týdeníku Science vyšel článek, podle kterého je na přípravu půdy, ošetřování porostů a následného zpracování kukuřice na etanol spotřebováno o tolik méně ropy, že se vyplatí o něm uvažovat jako o přínosném druhu paliva. Další výhodou je, že při jeho spalování vzniká o něco méně skleníkových plynů než při spalování běžného benzinu. Biologové uvažují o tom, že by ke zkvašování biomasy mohly využívat i jiné porosty. Jejich zájem se upírá zejména na rychle rostoucí dřeviny (například vrby) a některé traviny, jež mají vysoký obsah celulózy. Ta je pro etanolové kvašení totiž ještě vhodnějším materiálem než kukuřičný škrob.

Vážení přátelé.
Dovolte mi, abych Vás upozornil na vydání nových samolepicích etiket a pohlednic vydaných ke DNI ZEMĚ nebo s názvem POZNEJ A CHRAŇ.
Aktuální nabídku pro rok 2006 najdete na internetu: www.tom-pres.info

Rada Libereckého kraje souhlasí s grantovými programy na podporu využití biomasy a podporu nakládání s odpady v kraji
Na programy je v rozpočtu kraje vyhrazena celková částka 2 mil. korun.
Získání kontroly nad procesem částečné náhrady tradičních fosilních paliv na výrobu tepla a elektrické energie obnovitelnými zdroji je hlavním cílem programu na podporu využití biomasy. Program podporuje výstavbu zařízení ke společné výrobě elektrické energie a tepla z biomasy a z bioplynu, environmentálně šetrné způsoby zásobování energií v obcích a částech obcí a environmentálně šetrné způsoby vytápění a přípravy teplé vody ve školství, zdravotnictví,v objektech sociální péče a v účelových zařízeních neziskového sektoru.
Program podpory nakládání s odpady na území kraje je zaměřen do oblasti rozvoje infrastruktury, zesílení třídění biologicky rozložitelných složek komunálních odpadů a sanace starých zátěží.

Frantisek Pelc vystrida na postu reditele Agentury ochrany prirody a krajiny Ing. Martina Duska, ktery byl vedenim organizace poveren do doby konani vyberoveho rizeni.

Evropský parlament a Rada EU se nakonec dohodly na podobě snižování skleníkových plynů obsahujících fluor. Tato dohoda se týká jednak nařízení pokrývající emise z nepřenosných zařízení používajících tyto plyny či zákaz některých produktů či zařízení, jež je obsahují, jednak směrnice, která stanovuje postupné odstranění plynů obsahujících fluor, jež jsou používány v klimatizačních systémech aut.

Hodonín - Skládka plná nebezpečných pesticidů a hnojiv, která léta ohrožovala obyvatele této obce na Chrudimsku, nyní konečně zmizí. Pardubický kraj požádal prostřednictvím Státního fondu životního prostředí o dotaci z evropských fondů na jaře loňského roku, ta byla nyní definitivně přiznána.
"Mám z toho obrovskou radost, už jsem po těch letech naléhání ani nedoufal, že to dopadne," říká hodonínský starosta Miroslav Blažek. Likvidace nebezpečné skládky a následná sanace bude stát šedesát milionů korun. Čtyřicet milionů se podařilo získat z evropských fondů, část přispěje ministerstvo životního prostředí a zbytek uhradí Pardubický kraj.
"Práce prý začnou ještě letos. Na jejich dokončení si ale počkáme do roku 2008," dodává Miroslav Blažek.

Hradec Králové - Sedm mrtvých zvířat objevila ve čtvrtek policie na poli mezi obcemi Horní Černůtky a Klenice na Hradecku. Na dvou stech metrech ležela dvě káňata, dva zajíci, liška, straka a koroptev.
"Zvířata zřejmě někdo otrávil. Příčinu uhynutí ale určí toxikologický rozbor," uvedla mluvčí policie Anna Pešavová. Pachateli hrozí za pytláctví až dva roky vězení. Případ otravy zvěře není na Hradecku ojedinělý, vloni policie vyšetřovala uhynutí orla skalního.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů