Středa, 24. dubna 2024

Ze zchátralých libereckých lázní vyvezli dělníci tuny odpadu

Ze zchátralých libereckých lázní vyvezli dělníci tuny odpadu
LIBEREC - Tuny odpadu už vyvezli dělníci ze zchátralé památkově chráněné budovy městských lázní, kterou loni v květnu koupila liberecká radnice. Odpadem a sutí už naplnili 20 velkoobjemových kontejnerů a práce stále nekončí. "Další dva kontejnery naplnil holubí trus. Pracovníky, kteří budovu čistili a proti holubům zabezpečovali, dokonce ptáci napadali," řekl mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych.

Zcela vyklizena je už podle Korycha půda a druhý suterén, nyní se pracuje na prvním suterénu. Úklidové práce podle něho pokračují i v zimních měsících. Město chce letos do úklidu a nejnutnější sanace historické budovy investovat zhruba deset milionů korun. Na 7,5 milionu přijde oprava střechy a další nezbytné opravy, zbytek je určen na stavebně-technický průzkum a projektovou dokumentaci.

Novorenesanční lázně byly postaveny v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. Vznikly v době největšího rozmachu tehdy německého města a tvoří architektonicky ojedinělý celek se sousedním Severočeským muzeem a dětskou poliklinikou. Město památku získalo v dražbě za devět milionů korun, aby ji zachránilo před zničením.

Více než sto let starou novorenesanční památku poškodila v minulosti především dešťová voda, která řadu let pronikala do místností děravou střechou. Lázně tak doplatily na opakované změny majitelů, kteří zanedbávali údržbu. Celková rekonstrukce památky vyjde podle odhadů na 250 až 350 milionů korun. Původnímu účelu už ale zřejmě nikdy sloužit nebude. Podle radnice by se z ní mohla stát víceúčelová reprezentativní budova, jež by se stala součástí plánovaného Centra vzdělanosti Libereckého kraje.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů