Pátek, 19. dubna 2024

Krmit labutě? Ano, ale správně!

Krmit labutě? Ano, ale správně!
Hradec Králové - Labutě přimrzlé k ledu budí soucit. Volně žijící vodní ptáci jsou však na rozdíly teplot od přírody vybaveni.

Déletrvající silné mrazy, zamrzlé vodní plochy a sněhová pokrývka - teprve tyto klimatické podmínky jsou důvodem k umělému přikrmování volně žijících labutí.
Ochránci přírody ale přesto důsledně žádají, aby se lidé nenechali vést falešným soucitem a ke krmení divokých ptáků přistupovali s rozumem a patřičnými znalostmi.

Puknou jim po tom bříška
"Na tu čtyřku z biologie nikdy nezapomenu. Tvrdila jsem tehdy, že budu labutím dávat staré vánoční cukroví, že je energeticky vydatné," vzpomínala na labské náplavce jedna Hradečanka, když ptákům nasypala pytlík zrní.
"Profesorova věta, že by jim po tom pukla bříška, mě provází do dneška."
Že se názory na přikrmování vodního ptactva nezměnily, potvrzuje i hradecký ochranář Václav Záruba.
"Nevhodná potrava může ptákům způsobit těžké zažívací potíže, případně i smrt."

Labutě nejsou kontejner

Čím tedy krmit?
"Nejlepší je obilí, kukuřice nebo obilné vločky. Případné pečivo by mělo být nakrájené na zhruba centimetrové kousky, a musí být suché, zbavené soli a koření, bez plísně a žluklých tuků. Ale i tak má pro labutě spíše energetický než výživný význam," vysvětluje Václav Záruba.

"Labutě nejsou kontejner," zdůrazňuje David Číp ze stanice pro handicapované živočichy.

"Zcela nežádoucí je zkrmovat maso a masné výrobky, sýr, tvaroh, smažené a kořeněné pokrmy, knedlíky, čerstvé pečivo," doplňuje Václav Záruba.
Krmit labutě i při vyšších teplotách je nevhodné. Ptáci pak ztrácejí potřebu a schopnost hledat potravu vlastními silami.

Záchrana jim spíš uškodí

Někdy ptáci přimrznou k ledu.
"To ještě neznamená, že potřebují pomoc. Většinou jsou přimrzlí jen peřím na spodku těla. To je dobře izoluje a mají v něm schované i běháky. Trpělivě čekají, až dopolední teploty ohřejí vzduch, a bez problémů se odlepí," vysvětluje ochranář.
"Rozbíjení ledu kolem nich pouze způsobí, že se labutě poplaší. Bijí křídly o led a tím si je poraní, nebo se jim odtrhne peří a ztrácejí přirozenou izolaci."
Dříve, než lidé začnou svépomocí zasahovat, měli by situaci konzultovat s odborníky. Kontaktní telefon je 605 251 434, to je stanice pro handicapované živočichy, nebo 495 261 587 - hradecká organizace Českého svazu ochránců přírody.
Zimoviště labutí jsou pod jejich každodenním dozorem.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů