Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Ambrozek připravuje trafiky pro své známé

Ministr Ambrozek připravuje trafiky pro své známé
Při čtvrtečních interpelacích byl projednáván problém ochrany přírody a v rámci rozpravy zazněla ostrá kritika ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU- ČSL). Čeho se interpelace týkala?

Interpelace kolegyně Gruntové se týkala organizace Správy ochrany přírody, kterou zřídil ministr životního prostředí Libor Ambrozek v rozporu s míněním zákonodárců. Když se před dvěma lety ve sněmovně projednával zákon týkající se implementace evropských směrnic Natura 2000, byl přijat pouze s podmínkou, že z něho bude vyřazeno zřízení již tehdy plánované superorganizace ochrany přírody, s nímž sněmovna nesouhlasila. Zákon byl přijat, ale pan ministr nedlouho po jeho přijetí zřídil svým opatřením Správu ochrany přírody, tedy podle něho úřad, který vykonává státní správu v oblasti ochrany přírody. Námi oslovení právníci se však domnívají, že tomu tak není, a toho se interpelace týkala.

Ve sněmovně se také hovořilo o tom, že organizační změny jsou uspěchané a že se pan ministr snaží do svého odchodu z funkce zajistit vedoucí místa pro své kamarády a známé.

Z jednání sněmovny také vyplynulo, že před deseti lety byly orgány ochrany přírody rozděleny po kritice unionistického poslance Františka Pelce, který tak získal místo. V roce 1995 došlo k rozdělení tehdejšího Ústavu ochrany přírody a krajiny a v roce 2000 se přenesla významná část agendy na kraje, a tak najednou pan poslanec Pelc zjistil, že to rozdělení bylo špatné a že by bylo dobré vytvořit opět jednu superorganizaci, a pro její vznik udělal co mohl. Ve sněmovně zaznělo, že vedení této organizace by pro něj mělo být trafikou.

Bude mít vznik takového úřadu vliv na státní a veřejné rozpočty?

Protože se posiluje vlastně centrální organizace, zvyšuje se počet zaměstnanců a soustřeďuje se tam celá agenda. Cílem zákonodárců však bylo přenést rozhodování na kraje, na jednotlivé Správy chráněných krajinných oblastí. Dalším problémem je spojení výkonného a vědeckého orgánu CITES. To znamená, že v jednom úřadě bude někdo odborně posuzovat a druhý bude vydávat rozhodnutí, a to pořád v rámci jednoho orgánu.

Kolikrát slyšíme kritiku, že například policie sama svým orgánem šetří pochybení svých příslušníků. Tady to nevadí, přestože se slučuje do jedné organizace odborná a výkonná činnost. Problémem, o kterém se diskutuje, je také neoprávněné čerpání příplatků, protože podle pana ministra pracovníci Správy ochrany přírody mají právo čerpat příplatek 25 procent za výkon státní správy, i když ji ve skutečnosti nevykonávají, protože úřad nebyl zřízen zákonem, ale pouze opatřením ministra.

Odpověď na interpelaci sněmovna ministrovi nakonec zamítla, takže se o dané problematice bude v nejbližší době jednat znovu.

(Pozn. red.) Podle páteční zprávy ČTK se poslanec Unie svobody-DEU František Pelc příští měsíc vzdá mandátu. Od 1. března se totiž stane ředitelem Agentury ochrany přírody a krajiny. Pelc řekl, že i když obě funkce jsou podle zákona slučitelné, odejde ze sněmovny z časových důvodů.

Miloslav VORLÍČEK
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů