Čtvrtek, 28. března 2024

Voda v Moravě bude čistší

Voda v Moravě bude čistší
Rozsáhlý projekt zaměřený na opravy čistíren odpadních vod, částí kanalizačních stok, úpravny vody a prameniště podpoří evropské peníze.

Hodonín Rekonstrukce čistíren odpadních vod ( ČOV) na Hodonínsku, které již neodpovídají současným požadavkům na kvalitu vypouštěné vody, se dočkají ve Bzenci, Hodoníně, Strážnici a Veselí nad Moravou do dvou let. V Petrově budou mít dostavěnu kanalizaci, Veselí a Hodonín čeká rekonstrukce části kanalizačních stok. Zároveň je ve Bzenci naplánována modernizace a oprava technologického zařízení úpravny vody a také rekonstrukce prameniště. To zásobuje pitnou vodou pětasedmdesát procent obyvatel okresu. Po dvou letech práce na žádosti o dotaci získala společnost Vodovody a kanalizace Hodonín ( VaK) dotaci z evropského fondu na uskutečnění velkého společného projektu nazvaného Střední Pomoraví/ Hodonínsko.
" Čistírny, které na Hodonínsku pracují, byly postaveny podle předpisů a požadavků tehdejší doby. Zákony se ale hodně změnily a proto tato zařízení neodpovídají dnes platným normám," uvedla vedoucí oddělení vodohospodářského rozvoje a investic VaK Hodonín Gabriela Vlachovská.
Aby bylo možno získat peníze z evropských fondů, musela být splněna podmínka, že rozpočet projektu bude minimálně deset milionů eur. To se podařilo, protože opravy jsou rozděleny do deseti částí a celkový rozpočet je devětadvacet milionů eur. Evropská unie pokryje čtyřiasedmdesát procent nákladů, pět procent přidá ministerstvo životního prostředí.
Začátek prací naplánovali pracovníci VaK na letošní říjen. Předtím bude nutno udělat výběrové řízení na dodavatele stavby. Všechny práce budou dokončeny v roce 2008, přičemž rekonstrukce čistíren se bude provádět za provozu.
" Nařízení vlády, která se týkají čistíren odpadních vod, jsou plná tabulek s
hodnotami, jichž musí vody vypouštěné do toků dosahovat. Těmto limitům v některých ukazatelích nevyhovují," vysvětlila pracovnice odboru životního prostředí v Hodoníně Jitka Prášková. Podle ní mají provozovatelé ještě několik let na to, aby situaci napravili. Plánované rekonstrukce by se měly odrazit na lepší kvalitě vody v řece Moravě a jejích přítocích.
V Petrově bude kanalizace navazovat na přečerpávací stanici, ta odvede odpadní vodu do strážnické ČOV. " Patříme k obcím, kde místy kanalizace ještě chybí," uvedla starostka Petrova Jarmila Růžičková.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů