Pátek, 19. dubna 2024

Svět z ptačí perspektivy

Svět z ptačí perspektivy
Kdo by si myslel, že informační technologie vezmou poštovním holubům práci, přepočítal by se.

Minulý čtvrtek se v médiích objevila zpráva o novém uplatnění poštovních holubů. Hejno čítající zhruba dvacet jedinců bude v srpnu vypuštěno do znečištěného ovzduší kalifornského San José. Každý pták ponese GPS přijímač, senzor znečištění, kameru a miniaturní mobilní telefon. Získané zprávy pak budou v reálném čase konvertovány do textových zpráv na speciálním "holubím" blogu. Data budou zpracována do formy interaktivní mapy, jejíž součástí budou i živé (v tomto případě doslova) obrázky ze vzduchu.

S touto myšlenkou přišla Beatriz da Costa, výzkumná pracovnice University of California, která spolu se dvěma studenty vytvořila prototyp holubího vybavení. Přístroj obsahuje základní desku mobilního telefonu se SIM kartou a komunikačními čipy, obvody GPS přijímače a senzory schopné měřit úroveň oxidu uhelnatého a oxidů dusíku. Nyní chce její tým celé zařízení zmenšit na jedinou desku, a vytvořit tak miniaturní celek, který by ptáci mohli nést na zádech.

Poštovní holubi sehráli v historii důležitou roli. Stáli za prvotním úspěchem i tak velkých a známých značek, jako je mediální impérium Reuters. Připomeňme, že v roce 1853 využil zakladatel firmy Paul Julius Reuter poštovní holuby pro přenos burzovních informací mezi Cáchami a Bruselem. Spojení provozoval úspěšně po celý rok, dokud tam nebyl dobudován telegrafní kabel. Díky holubům bylo tehdy možné získat informace dříve než konkurence. Holubi se proslavili i později, když sehráli důležitou roli v obou světových válkách. Informační role holubů však s rozvojem technologií kupodivu nezanikla. Posouvá se ovšem do úplně nových, a možná nečekaných oblastí. Dříve či později se dočkáme projektů sledování tažných ptáků, které však na rozdíl od projektů dnešních, jako je Africká odysea, budou svým příznivcům přinášet také aktuální obrazové informace. Budeme si moci rekapitulovat i zrychlené dráhy tahu různých ptačích druhů nebo snadno vyhledat záběry na náš dům či na výlet, který jsme prožili loni v létě.

Již dnes existuje velmi napínavý obrázkový zeměpis v podobě aplikace zvané Google Earth; nyní se zdá, že se podobně zajímavých aplikací brzy dočkáme i v přírodopisu. Lidé odjakživa toužili mít schopnosti ptáků a možnost vidět svět z jejich perspektivy. Kdo by však tušil, že k naplnění tohoto snu budou muset nejprve vyvinout počítače.

AUTOR: JIŘÍ DONÁT
spolupracovník Ekonoma
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů