Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nedostatek biomasy a změna podmínek podpory z ní vyrobené elektřiny donutila Plzeňskou teplárenskou k výraznému omezení plánů na stavbu kotle na spalování biologického odpadu. Firma upraví projekt na poloviční výkon kotle, který měl být 30 MW. Náklady přesto přesáhnou 500 miliónů korun.

Nové podněty pro výrobu a užívání biopaliv v EU slibuje nový strategický plán, který včera přijala Evropská komise. Biopaliva nyní uspokojují jen 1,4 procenta spotřeby pohonných hmot v "pětadvacítce", daleko od plánovaného cíle 5,75 procenta pro rok 2010. Od rozvoje trhu biopaliv si EK slibuje snížit závislost na dovozu stále dražší ropy, omezit emise skleníkových plynů i nové příležitosti farmářům. Navrhuje členským státům zvážit směs opatření, včetně daňových úlev, dotací farmářům, podporu vývoje nové generace biopaliv či preferenční celní sazby na dovoz biopaliv z nejchudších rozvojových zemí.

BEROUN - Dva miliony korun stála likvidace černé skládky u obcí Málkov a Suchomasty na Berounsku.
Dvě třetiny skládky s více než tisícem tun odpadků byly na pozemku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který odstranění skládky zajistil.
Podle zástupce úřadu Vladimíra Hůlky jsou vyčištěné pozemky určeny k prodeji. Skládka byla zlikvidována na základě upozornění místních starostů. Odpad byl na skládku postupně navážen mnoho let. Po jeho odstranění byl pozemek také zabezpečen. Na třech přístupových cestách byly postaveny ocelové uzamykatelné závory, jež mají obnovení skládky zabránit.

Televize Nova informovala, že Česká inspekce životního prostředí začala vyšetřovat další případ pravděpodobné černé skládky německého odpadu. Ta se údajně nachází na území hlavního města Prahy, v opuštěném areálu v Lahovičkách, kde leží odhadem 500 tun textilu, plsti a starého oblečení.
Jak Nova uvedla, do areálu jezdí už zhruba měsíc kamiony napěchované oblečením. Majitel areálu tvrdí, že jde o sklad pro prodejny použitého zboží. Podezřelé však podle Novy je, že hale chybí půlka střechy a na balíky s textilem vytrvale prší a sněží.

Propojujícím a zároveň hlavním tématem Stavebních veletrhů Brno a veletrhu URBIS INVEST 2006, které se uskuteční na brněnském Výstavišti 25. až 29. dubna, bude tzv. zelená energie. Téma, které je pro stavebníky velmi důležité svou aktuálností z hlediska uplatňování celoevropských směrnic, přilákalo již mnoho významných vystavovatelů, kteří staví na ekologické budoucnosti. Připravuje se také řada doprovodných odborných programů, které nabídnou odborníkům a laikům úzce specializované informace i komplexní představu o využití alternativních energetických zdrojů, uplatnění regulace a eliminace ztrát energie v budovách, využití finančních zdrojů EU pro rozvoj technologií. Zelená energie je aktuální nejenom v ČR, proto se Stavebních veletrhů zúčastní i řada zahraničních subjektů. Partnerskými zeměmi se pro letošní rok staly Slovensko a Polsko.

Zhruba 20 tisíc odborníků a dalších návštěvníků si prohlédlo 13. mezinárodní topenářskou výstavu INFOTHERMA 2006, která se konala 16. až 19. ledna ve Frýdlantu nad Ostravicí. Více než 250 domácích i zahraničních vystavovatelů tam prezentovalo ekonomické a ekologické možnosti vytápění malých a středních objektů, mj. tepelná čerpadla, způsoby zateplování a izolační materiály, kotly na tuhá paliva, měřicí a regulační techniku atd. Úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů byly také hlavním tématem 15 seminářů a odborné konference, jichž se zúčastnilo asi 1200 zájemců.

Dvanáctý ročník výstavy Vodovody - Kanalizace 2006 se bude konat 23. až 25. května, a to poprvé na brněnském Výstavišti. Ve stejném areálu i termínu se také uskuteční veletrh ENVIBRNO 2006. Tématem prvního zůstává vodohospodářství, druhý se zaměří na ochranu ovzduší, půdního fondu a krajiny, snižování úrovně hluku či odstraňování starých ekologických zátěží. Vzniká tak samostatný komplex Ekologických veletrhů Brno, který se bude v této podobě představovat minimálně tři roky. Společnost Veletrhy Brno totiž vyhrála výběrové řízení na organizátora výstavy Vodovody - kanalizace, které vyhlásilo Sdružení oborů vodovodů a kanalizací (SOVAK).

Při třídění komunálního odpadu jde příkladem i Krajský úřad Jihočeského kraje. Ve všech jeho budovách je rozmístěno 27 sad speciálních nádob na papír a plasty. Součástí nového vybavení na chodbách jsou také lisy na plastové lahve. Od nákupu, který přišel na 105 tisíc korun, si vedení úřadu slibuje ještě důslednější třídění odpadů.
Dosavadní vybírání papíru z odpadkových košů v kancelářích bylo totiž organizačně náročné a plastové lahve dokonce končily vesměs v běžném komunálním odpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů