Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rodina vyměnila luxus za přírodu

Rodina vyměnila luxus za přírodu

Chabařovice - Pro život mimo civilizaci se rozhodla Hana Štychová z Předlic, která s rodinou zakotvila v Chabařovicích. Luxus v podobě teplého bytu v Chlumci, kde má trvalé bydliště, vyměnila za život v maringotce.

Na svém pozemku daleko od lidí si svépomocně postavila indiánské týpí a maringotku. "Nejprve jsme si tu postavili chatku, ale neměli jsme stavební povolení a úřady nám ji nechali zbourat. Proto jsme si tu postavili indiánský stan a zaparkovali maringotku, to lze i bez povolení. Pak jsem si nakoupila zvířata a už se mi nechtělo každý den dojíždět do Chlumce. Proto jsem se rozhodla nastálo usídlit tady. Mám blíž k přírodě a svým zvířatům mohu být k dispozici 24 hodin. Už jako malá holka jsem milovala zvířata. Doma jsme jich měli vždy hodně," poznamenala Hana Štychová, která si postupně vybudovala na pozemku farmu, kde nyní chová třináct slepic, krocana, dvě krůty, kozu a tři divoká prasata. Objekt střeží pes bojového plemena Brazilská Fila.

Ve vyhřáté maringotce rodina Hany Štychové netrpí ani v tuhých mrazech. "Topíme si v kamnech, až je tu jako v sauně. Nemáme zavedenou elektřinu, ale i tak můžeme poslouchat rádio nebo sledovat televizi. Používáme totiž autobaterie, které nám nahrazují i světla. Když se nám přece jen zasteskne po luxusu, zajedeme za babičkou do Chlumce," řekla farmářka.

Pozemek s dominantním týpí se čas od času stává lákadlem především pro místní mládež. "Někdy si sem přijdou prohlédnout živá zvířata i malé děti. Mnohé z nich by se prý k nám hned nastěhovaly, " řekla s hrdostí obyvatelka netradičního domu. O svém životě ale zpočátku příliš hovořit nechtěla. "Nejsme bezdomovci. Když na to přijde, tak máme kam jít. Je to naše svobodná volba, ale úřady se na to mohou dívat různě. Proto mám raději klid a je lepší, když se o mé farmě příliš neví," zdůraznila žena.

I kvůli bezpečí rodiny čas od času provádí hlídky chabařovických strážníků kontroly v okolí týpí. Šéf strážníků v Chabařovicích Jiří Kaliba uvedl, že s rodinou žádné problémy nejsou. Naopak si žije svým stylem a je soběstačná.

JAN VRANÝ

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů