Pátek, 29. března 2024

Státní Lesy bojují o stamilióny

Státní Lesy bojují o stamilióny
Nejpozději do tří měsíců vyhlásí státní podnik Lesy ČR nová výběrová řízení na lesnické práce, tentokrát už při dodržení zákona o zadávání veřejných zakázek. Včera to potvrdil náměstek generálního ředitele Lesů František Koníček.
Dosavadní historicky největší tendry za miliardy korun totiž prohlásil minulý týden antimonopolní úřad za neplatné.
Stát se přesto zdaleka nezbaví hrozby, že bude hradit lesnickým firmám stamiliónové odškodné.
A to jak firmám, které původně neuspěly, tak těm úspěšným, kterým pro změnu hrozí, že o zisky ze zakázek přijdou. Začíná boj o to, jak velké kompenzace to budou a kdo za ně ponese odpovědnost.

Dobré řešení neexistuje

Největší soukromá lesnická firma CE Wood vyčíslila škody až na jednu miliardu korun. Výběrová řízení bojkotovala právě proto, že nebyla vypsána podle zákona.
Stížnost CE Woodu uznala i Evropská komise a nařídila Česku nápravu - jinak hrozí zemi sankce.
Jenže státní Lesy se dostaly do kleští. Na jedné straně mohou žádat s CE Woodem odškodnění i další firmy, které v nezákonných tendrech získaly jen malé zakázky.
Ale budou si stěžovat i podniky, které v tendrech dobře uspěly. Přijdou o zakázky, které ve výběrovém řízení v dobré víře získaly.
"Obávám se, že dobré řešení už neexistuje," potvrzuje Jiří Kořínek, ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství.
S výjimkou CE Woodu se ale zatím firmy k budoucímu postupu konkrétně nevyjadřují. Rozhodnutí antimonopolního úřadu o neplatnosti tendrů totiž ještě není pravomocné, a odvolají se proti němu jak CE Wood, tak státní Lesy.
"Odvoláme se stoprocentně," potvrzuje šéf CE Woodu Ivan Doubrava. Podle právního zástupce firmy Radka Pokorného CE Wood samozřejmě neprotestuje proti tomu, že úřad tendry prohlásil za nezákonné. Ale vadí mu, že rovnou nevydal takzvaný zákaz plnění smluv, které z tendrů vyplynuly.

Kdo je viník?

Lesy se podle Koníčka také určitě odvolají, příští týden dokončí analýzu. Budou argumentovat tím, že antimonopolní úřad loni nejdříve potvrdil, že jsou tendry v pořádku. Teprve nový šéf úřadu Martin Pecina, který vyčkal na stanovisko Bruselu, je prohlásil za neplatné.
"Rozhodli jsme o neplatnosti tendrů, ale smlouvy, uzavřené na jejich základě, může zrušit až soud. Náš úřad měl protikladné posudky, zda musí Lesy zadávat zakázky podle zákona. Nakonec jsme se přidrželi i rozsudků Evropského soudního dvora," vysvětlil Pecina.
Jeho rozhodnutí je tak prohrou pro politiku generálního ředitele Lesů Vladimíra Blahutu. Ten se ještě v lednu snažil dopisem přesvědčit i ministra zemědělství Jana Mládka, že menší škodou bude nevyhovět Bruselu, než tendry zrušit.
Blahuta se už veřejně nevyjadřuje. Lesy má vyvést z potíží Koníček, jeho funkce náměstka byla zřízena na Mládkův popud. Podle informací HN naopak v nejbližších dnech opustí funkci dosavadní personální ředitel Vladimír Sova, jehož do Lesů prosadil bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas.
"O případné náhradě škod firmám musí rozhodnout soud. Pokud by se prokázalo jasné pochybení konkrétních osob, pak budeme postupovat podle pracovního práva, vyvození trestně právní odpovědnosti je podle mě nepravděpodobné," dodal Koníček.


Antimonopolní úřad a kauza Lesů ČR

22. října 2004
Lesy žádají úřad o prověření, zda v minulosti uzavřené smlouvy s lesnickými firmami odpovídají právu unie.
15. prosince 2004
Firma CE Wood dává úřadu podnět, že Lesy zneužívají při zadávání zakázek dominantního postavení.
14. ledna 2005
Úřad zahajuje s Lesy správní řízení kvůli možnému porušení zákona. Následně jim zakazuje uzavírat smlouvy bez předchozího schválení úřadem.
4. dubna 2005
Úřad zákaz ruší a podle Lesů tím podmínky nových tendrů schvaluje.
24. června 2005
Lesy vyhlašují další nový tendr.
14. října 2005
CE Wood podává úřadu další podnět na zkoumání zadávání zakázek.
31. ledna 2006
Úřad rozhoduje, že tendry jsou neplatné, protože Lesy se nedržely zákona o zadávání veřejných zakázek.

Zdroj: ÚOHS, Lesy ČR

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů