Pátek, 19. dubna 2024

Chomutov bude více kontrolovat firmy, jak nakládají s odpady

Chomutov bude více kontrolovat firmy, jak nakládají s odpady

CHOMUTOV -- Chomutovská radnice chce posílit kontrolu firem v oblasti nakládání s odpady. Živnostenský úřad eviduje 3753 provozoven na území města, smlouvu na likvidaci odpadu s technickými službami však uzavřelo jen 711 z nich. Zdá se tedy, že velké množství podniků obchází zákon a neodvádí poplatky, řekla dnes ČTK chomutovská starostka Ivana Řápková.

Město kvůli tomu posílí odbor životního prostředí o dalšího zaměstnance. Kontrolní činnost nyní provádí jen jeden pracovník městského úřadu, což je podle Řápkové vzhledem k rozsahu agendy odpadového hospodářství nedostačující. "Důslednou kontrolou by se mělo podařit vybrat na poplatcích a pokutách o zhruba milion korun ročně víc. Bude to mít i pozitivní vliv na čistotu města," uvedla.

Odpad firmy mohou likvidovat i jiným způsobem než prostřednictvím technických služeb. Intenzivnější kontroly by tak podle Řápkové měly odhalit skutečný počet podnikatelských subjektů, které odpad odkládají do cizích kontejnerů či na nepovolená místa.

Každý obyvatel Chomutova letos za svoz a likvidaci komunálního odpadu zaplatí 424 korun, o dvě koruny více než v loňském roce. Důvodem je zvýšení poplatku za uložení odpadu na skládce. Náklady na svoz a likvidaci odpadu dosahují v Chomutově s 51 000 obyvateli kolem 22 milionů korun ročně, z toho asi pět milionů hradí město ze svých prostředků.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů