Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Libčeves - Nelegální skládka odpadu z Německa v noci na včerejšek opět hořela. K požáru muselo vyjet šest hasičských jednotek. Přitom teprve v pondělí večer hasiči zlikvidovali rozsáhlý požár skládky. Tuny odpadu prolitého vodou se však zapařily a ve vysokých teplotách se odpad opakovaně rozhořel. "Nyní nikdo neví, jak dlouho bude muset majitel pozemku - nyní je to totiž jeho záležitost - zajišťovat požární dohled," uvedl Pavel Antoš, ředitel lounských hasičů. Na firmu Bau 24, která nechala do areálu navézt tisíce tun odpadu z Německa, už podala starostka Libčevsi Vlasta Staňková trestní oznámení. Majitele firmy policie zatím nesehnala.

Plzeň - Falešní výběrčí vodného a stočného se objevili v Kralovicích na severním Plzeňsku, které spravuje Vodárna Plzeň.
"Zaznamenali jsme dva případy, kdy seriózně vypadající manželská dvojice ve středním věku navštívila obyvatele rodinných domků v Kralovicích a požadovala vysoký nedoplatek za vodu, který chtěla v hotovosti," uvedl šéf provozu Kralovice Miroslav Šiml.
Firma ale nevybírá hotové platby. Lidé hradí poplatky poštou, bankovními převody nebo v pokladně zákaznického centra v Plzni.

Dva z pěti ekologických projektů, za které Praha obdržela významné ocenění ve španělské La Coruni, vznikly v městské části Praha 13. V mezinárodní soutěži International Awards for Liveable Communities se koncem loňského roku představilo 53 měst a obcí z dvaceti států světa se svými projekty. Akce Revitalizace a obnova pražských nádrží, kterou ve Španělsku prezentoval odbor ochrany prostředí magistrátu společně s Lesy hl. m. Prahy, zajistila hlavnímu městu tzv. stříbrné ocenění v soutěži projektů a bronzové ocenění v kategorii měst nad 750 000 obyvatel.
Úspěšný pražský projekt zahrnoval kromě obnovy rybníka v oboře Hvězda, Čimického rybníka a Velkého počernického rybníka, také revitalizaci dvou lokalit v Praze 13  - údolí Motolského potoka a retenční nádrže v Centrálním parku. Na obou akcích se významně podílel odbor životního prostředí Prahy 13, který zajišťoval zejména projektovou dokumentaci i průběh obnovy prameniště a údolí Motolského potoka. Finanční prostředky na tuto akci získala městská část zejména díky sponzorskému daru od hypermarketu Globus a vítězství v grantovém řízení Pivovarů Staropramen. Vyčištění retenční nádrže v Centrálním parku a vybudování nového ostrůvku pro vodní ptactvo financovalo hlavní město. Oba projekty byly dokončeny v loňském roce.

ZLÍN – Poskytnutí dotace pro projekt „Zelená pro Zlínský kraj – environmentální vzdělávání jako cesta k udržitelnému rozvoji“ dnes potvrdili svým podpisem na krajské půdě hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš a ředitel odboru vnějších vztahů Ministerstva životního prostředí ČR Jakub Kašpar.
„Vzdělávací projekt uspěl mezi 41 projekty podanými v rámci druhého kola výzvy Operačního programu rozvoje lidských zdrojů na ministerstvo a během dvou let přinese do kraje asi 14 milionů korun do oblasti environmentálního vzdělávání a rozvoje vzdělávacích středisek. Od projektu si slibujeme, že pomůže rozvinout funkční systém vzdělávání v oblasti péče o naši krajinu a život v ní,“ uvedl hejtman Libor Lukáš.
Partnery projektu podaného Zlínským krajem jsou neziskové organizace ZO ČSOP 63/01 Centaurea Uherský Brod,  ZO ČSOP Veronica Brno, ZO ČSOP Kosenka Valašské Klobouky, ČSOP Vsetín-Val. Meziříčí, ALCEDO – Středisko volného času Vsetín a dále města Kroměříž a Uherské Hradiště. Projekt Zelená pro Zlínský kraj přispěje zapojením všech partnerů k rovnoměrnému rozvoji EVVO – tedy šetrného přístupu k životnímu prostředí.
Celkem 72% dotace poskytne Evropský sociální fond, 24% státní rozpočet a 4% uhradí Zlínský kraj.

Znečištění životního prostředí vyplyvající z úmrtí drůbeže nemocí musí být jednou z příčin přenesení viru ptačí chřipky na člověka. Uvedl to mluvčí čínského ministesrtva zdravotnictví Mao Qun-an.
Jak Mao dále informoval, několik ze zjištěných případů lidské nákazy se stalo v oblastech, kde se neobjevila epidemie ptačí chřipky živočichů. Příčinou je podle odborníků znečištění prostředí zahynulou drůbeží, kterou postihlo virus patčí chřipky.
Mao mj. poznamenal, že úmrtnost ptačí chřipky přenesené na člověka je v Číně vyšší než světový průměr, a to hlavně následkem omezených léčebných podmínek, nevčasným zjištěním případu a zameškáním terapie.
Od října loňského roku bylo dosud zjištěno 11 případů lidské nákazy v Číně, z nichž sedm již zahynulo.

Zabrušany/Štěrbina Bezesnou noc na čtvrtek 9. února způsobila obyvatelům domu č. 3 v osadě Štěrbina na Teplicku "řeka" valící se z okolních polí. Začalo tát a promrzlá půda nestačila ohromné množství vody vstřebat. "Hned ve středu ráno jsme měli přízemí do 30 čísel zatopené. A ta hrůza pokračovala celý den. Teklo to proudem přes můj barák až do druhého dne, do čtyř hodin do rána," stěžuje si Iveta Stehlíčková. Její dům byl ve Štěrbině jediný, který podlehl vodnímu živlu. Přestože objekt ani pozemek, přes který voda stékala, není v majetku obce Zabrušany, pod níž Štěrbina spadá, starostka Vlasta Michálková sem na obecní útraty poslala bagr. Ve středu večer byla vybagrována strouha, která svedla hlavní proud mimo dům. To už ale stouply podzemní vody, které v domku paní Stehlíčkové natropily nedozírnou škodu. Nyní shání starostka u hasičů pro své vyplavené sousedy sušáky. "Vodu jsme svedli do odvodňovacího systému rybníčka a odsud do kanalizace," říká Vlasta Michálková. "Dodatečně budu jednat s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, kterému pozemek patří, protože situace vyžadovala, abychom na něj vstoupili bez povolení." Dodává, že obec by tu do budoucna ráda vybudovala strouhu natrvalo, aby se předešlo případným dalším haváriím. "Takovou akci ale nemůžeme sami investovat," zdůrazňuje starostka.

Proudy vody, které se kvůli zamrzlým vpustím hromadí v ulicích, neovlivní výšku hladin vodních toků na Jablonecku. "Má opět začít mrznout a tak nemáme obavy z povodní," uvedl včera Jaroslav Jaroušek, ředitel jabloneckého Povodí Labe.
Určité riziko představuje vysoká sněhová pokrývka v níže položených oblastech. Ta by v případě prudkého oteplení, spojeného s dlouhotrvajícím deštěm, rozvodnění toků mohla způsobit.
V horských přehradách však voda v současné době naopak chybí. "Vodu bychom moc potřebovali. Díky nepříznivému podzimu jsou obrovské deficity," potvrdil Jaroslav Jaroušek.
Obleva, která dorazila na sever Čech v úterý večer, je první v letošní zimní sezóně. "V podstatě leží stále ještě listopadový sníh," připomněl hydrometeorolog Rudolf Hancvencl s tím, že během zimy zpravidla přichází několik vln oteplení. Nevýrazná obleva, spojená s krátkými dešťovými srážkami, dorazila i na Štědrý den. Spolu s vichřicí způsobila obrovské škody na lesních porostech. "Zničeno bylo kolem pětadvaceti krychlových metrů dřeva," informoval Miroslav Kortan, jablonecký lesní správce Lesů České republiky. Vrškové zlomy postihly především smrky, které jsou v Jizerských horách nejvíce zastoupené. Těžká námraza lámala i buky a další dřeviny.
Podobná situace nastala i v roce 2002. Tehdy vrškové zlomy poničily devatenáct tisíc metrů krychlových dřeva. "V současné době nemáme zatím hlášeny žádné nové škody," uvedl na závěr lesní správce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů