Čtvrtek, 28. března 2024

Přírodní katastrofy 20%

Přírodní katastrofy  20%

Počet přírodních katastrof v roce 2005 se oproti minulému roku zvýšil o 20 procent z 305 na 360 událostí. Častěji se vyskytují především záplavy a sucha.

Statistické údaje zveřejnil 30. ledna odbor OSN pro mezinárodní strategii snižování následků katastrof (International Strategy for Disaster Reduction, ISDR).

Vzestupná tendence je podle vědců způsobena klimatickými změnami.

"Nárůst jde většinou na vrub rostoucího počtu záplav a such, které postihují početné skupiny obyvatelstva," poznamenala Guha Sapirová z Centra pro epidemiologický výzkum katastrof (Center for Research on the Epidemiology of Disasters, CRED) při Katolické univerzitě v Louvain (Belgie). Sapirová dodala, že sucha a záplavy jsou oproti minulosti méně smrtící, bilance zemětřesení a bouří se naopak zhoršuje.

Zvýšil se i počet lidí přímo postižených katastrofami. V minulém roce zahynulo, bylo zraněno, evakuováno nebo potřebovalo naléhavou pomoc 157,5 milionů lidí. O rok dříve to bylo 150,4 milionu osob.

Celkový počet obětí se snížil. V roce 2004 zemřelo při katastrofách podle oficiálních statistik 244.577 lidí, zatímco v roce 2005 to bylo 91.963 osob. Rozdíl lze jednoduše vysvětlit. 26. prosince 2004 udeřila na pobřeží v prostoru Indického oceánu mohutná vlna tsunami, která si vyžádala 90 procent z celkového počtu obětí v daném roce. Také zemětřesení v Pákistánu v říjnu 2005 je odpovědné za 80 procent zmařených lidských životů.

"Zmíněné údaje potvrzují tendenci, jíž jsme si všimli v posledním desetiletí. Při katastrofách umírá méně lidí, ale nesou s sebou zase mnohem více dlouhodobějších negativních důsledků pro udržitelný lidský rozvoj," uvedl ředitel ISDR Sálvano Broceňo. "Země a společenství potřebují pochopit tyto hrozby, investovat do zdrojů a svou politiku nasměrovat tak, aby se snížila zranitelnost vůči přírodním neštěstím," uzavřel Broceňo.

Autor: Libor Kukliš
http://www.e-pocasi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů