Sobota, 20. dubna 2024

M. Boleslav by se mohla zbavovat odpadů plazmovým zplynováním

M. Boleslav by se mohla zbavovat odpadů plazmovým zplynováním

MLADÁ BOLESLAV -- V blízkosti Mladé Boleslavi by mohl soukromý investor postavit takzvanou plazmovou spalovnu pro likvidaci komunálního odpadu i výrobu elektrické energie. Vedení města má nově k dispozici výsledky studie proveditelnosti tohoto záměru, která je podmínkou pro další rozhodování zastupitelů. ČTK to řekli zástupci vedení města.

Zastánci projektu tvrdí, že při této formě likvidace odpadu nevznikají žádné emise nebezpečných látek, žádné zápachy, nadměrný hluk či jiné ohrožení životního prostředí.

"Jsem přesvědčen o prospěšnosti tohoto záměru. Jedná se v současnosti o optimální technologii, jak lze likvidovat odpad," řekl ČTK primátor Svatopluk Kvaizar. Zařízení na plazmové zplynování odpadů by mohlo likvidovat většinu městského komunálního odpadu, který dosud končí na skládce v příměstské části Michalovice. Skládka má před sebou životnost jen zhruba 13 let a i do budoucna je potřeba ji šetřit pro odpad, který nelze spalovat, kompostovat či využít jiným způsobem.

Primátor chce nyní seznámit s výsledky studie radu a zastupitelstvo a zjistit, zda může vedení města dále jednat o uskutečnění tohoto záměru a výběru vhodné lokality.

"Spalovna není náročná na prostor, ale na dopravní obsluhu, mohla by sloužit celému bývalému okresu. Město nemá finanční prostředky, aby ji mohlo postavit a provozovat, ale považuje za správné se budoucností odpadu zabývat. Investorem by měl být soukromý subjekt," řekl primátor. V ideálním případě by stavba spalovny mohla začít v roce 2007.

Takzvané Integrované centrum nakládání s odpady plánuje v blízkosti města společnost Solena ve spolupráci s firmou BG Energy. Záměr podporuje i krajský úřad. Jak již dříve informovali zástupci firmy, výstavba zařízení by podle předběžných odhadů stála asi 1,6 miliardy korun. Záměr předpokládá zpracování zhruba 120 000 tun přetříděného komunálního, živnostenského a průmyslového odpadu ročně.

Pavel Šubrt
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů