Pátek, 19. dubna 2024

Pacienti dialyzačního oddělení v nemocnici Na Homolce se již ftalátů obávat nemusí

Pacienti dialyzačního oddělení v nemocnici Na Homolce se již ftalátů obávat nemusí

PRAHA (Arnika - Program Toxické látky a odpady) - Pražská nemocnice Na Homolce nahradila na svém hemodialyzačním oddělení komponenty z PVC měkčeného ftaláty bezpečnějším materiálem. Stala se tak prvním zdravotnickým zařízením v České republice, které své pacienty s nemocnými ledvinami nevystavuje pravidelnému působení těchto toxických látek.

„Lékaři jsou vázáni při léčbě pacientů Hipokratovou přísahou, která zahrnuje i slib, že pacient nebude léčbou poškozen. Může se stát, že se operační výkon nepovede, ale nikdy by se nemělo stát, aby byli pacienti opakovaně a vědomě vystaveni riziku poškození zdraví. Do takové situace se bohužel často dostávají lidé trpící špatným fungováním ledvin, kteří jsou zcela odkázáni na dialýzu. Do jejich krve se totiž může dostávat značné množství ftalátů (zejména DEHP – dietylhexylftalát). Ftaláty se uvolňují z měkčeného PVC - plastu, který bývá nedílnou součástí dialyzačních jednotek,“ uvedl primář nefrologie v nemocnici Na Homolce MUDr. Lukáš Svoboda.

Nemocnice Na Homolce drží ještě jiný primát. Zdejší pracovníci totiž mezi prvními zareagovali na kampaň Arniky „Zdravotnictví bez PVC“ a již v roce 2003 nahradili infuzní vaky z PVC za jiný, bezpečnější plast. „Jsme velmi rádi, že nemocnice v tomto trendu pokračuje a zbavila se i hemodialyzačních setů z PVC měkčeného ftaláty, které se dostávají do přímého kontaktu s krví pacientů. Doufáme, že tento příklad budou následovat i další zdravotnická zařízení. Nemocnice Na Homolce je důkazem, že zdravotnictví bez PVC není utopií, ale může se stát realitou, kterou přivítají především pacienti,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

„Výměnu setů se podařilo uskutečnit až po delším snažení, protože zdravotnické výrobky z jiných plastů než PVC, popřípadě PVC neobsahující DEHP, bývají o něco dražší a hůře dostupné“ okomentoval proběhlé změny MUDr. Lukáš Svoboda. „Dnes je postupná výměna dokončena a pacienti léčení hemodialýzou v naší nemocnici nejsou ohroženi poškozením zdraví, které je způsobeno ftaláty,“ dodal Svoboda.

Vedoucí kampaně „Zdravotnictví bez PVC“ Mgr. Ladislav Kleger z Arniky na dnešní tiskové konferenci upozornil, že ftaláty způsobují řadu zdravotních problémů od toxického poškození ledvin a jater až k úbytku mužských spermií a poškození plodů nenarozených dětí. Mohou také vyvolat rakovinu a aterosklerotické změny. „Navíc v PVC nejsou pevně vázány chemickou vazbou a proto se z něj vylučují a to především do tekutin, které obsahují tuky. Ftaláty přitom představují i desítky procent hmotnosti měkčeného PVC,“ řekl Kleger.

To potvrzuje i doktor Svoboda, podle kterého mohou ftaláty uvolňované z PVC setů či infuzních vaků do krve pacienta, působit zdravotní problémy. Tyto toxické látky se navíc v organismu střádají. „Lidé léčení dialýzou patří do skupiny pacientů u nichž je expozice ftalátům extrémní, další takovou skupinou jsou například novorozenci léčení v nemocnicích infuzní terapií, pacienti léčení dlouhodobou infuzní výživou, nebo pacienti s větším množstvím krevních převodů,“ upřesnil primář Svoboda.

Přílohy:

Kontakty:
MUDr. Lukáš Svoboda, primář nefrologického oddělení nemocnice Na Homolce,
tel: 257 272 225, e-mail: lukas.svoboda@homolka.cz

Kontakt: Marek Jehlička, marek.jehlicka@arnika.org, tel: 222 781 471
Tiskový mluvčí sdružení ARNIKA: Marek Jehlička, marek.jehlicka@arnika.org, tel/fax: 222 781 471, mobil: 606 727 942

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů