Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nesmíme dopustit, abychom se stali smetištěm Evropy

Nesmíme dopustit, abychom se stali smetištěm Evropy

Rozhovor Haló novin s předsedkyní sněmovního podvýboru pro hospodaření se surovinami a odpady Jitkou Gruntovou

Jak je možné, že se v naší zemi v poslední době objevuje tolik černých skládek odpadu především z Německa?

Ministerstvo životního prostředí dává souhlas firmě, která nakládá s odpady. Ale lidé, kteří takto znečišťují naši zemi, nemají podle mne povolený dovoz odpadu. To ministerstvo nepovoluje. Mají povolený dovoz nějakého zboží. Například dovoz obnošeného ošacení, ale místo toho dovážejí odpad, který pak na různých místech skladují. Pronajmou si zchátralý zemědělský objekt, do kterého odpad ukládají. Až ho zaplní, jdou zase dál, protože je nikdo nekontroluje. Odpad leží vlastně na nelegální skládce a ČR se stává smetištěm Evropy. Likvidace jedné tuny odpadu stojí v Německu tři tisíce eur, u nás to přijde na třetinu. Takže Němci na tom vydělávají a vydělávají na tom samozřejmě i naši podnikatelé .

Většina těchto skládek je samozřejmě nelegálních.

Ano, protože oni uvedou, že mají daný objekt jako skladiště třeba obnošeného šatstva, které tam leží za účelem dalšího prodeje. Někdo dováží třeba PET-lahve s tím, že půjdou k dalšímu zpracování. Ale neděje se tak. Nikdo však už nekontroluje, co dovozce přesně dováží a zda s dovezenými věcmi nakládá skutečně podle toho, na co má povolení. Znám konkrétní případ, kdy určitý podnikatel měl souhlas ministerstva životního prostředí na dovoz ojetých pneumatik. On z nich vybral takové, které ještě mohou někomu sloužit a rozprodal je. Někteří lidé levně koupili lehce sjeté pneumatiky, které motoristé za našimi hranicemi už vyhodili. A zbytek onen podnikatel skládkuje uprostřed vesnice v našem okrese, a nikdo s tím nehne, protože má povolení, pneumatiky má uloženy na svém pozemku. Že to hyzdí obec, přírodu, pneumatiky zarůstají kopřivami atd., nikoho nezajímá. Ten dotyčný je ovšem spokojený, protože na tom vydělal.

Není náš zákon o odpadech moc liberální? Vždyť černým skládkařům hrozí pouze statisícové pokuty, tuším že nejvýše půlmilionové. Neměly by se sankce zvýšit a případně kvalifikovat dovoz a černé uskladnění odpadu jako trestný čin? Jak by se problém měl podle vás řešit?

Myslím si, že kdyby se dodržovala stávající legislativa, nemohlo by k takovým věcem docházet. Třeba celníci na podvod přijdou až poté, co už přejede přes hranice několikátý kamion s cizím odpadem, a oni čistě náhodou jeden kontrolují a zjistí, že místo deklarovaného zboží se přes hranice veze něco úplně jiného. Ještě pokud jde o naši legislativu - osobně bych několikanásobně zvedla pokuty. Kdyby byly několikamilionové, pak by si člověk, který předpokládá, že na dovozu cizího odpadu vydělá milion, takový obchod rozmyslel. Jako kantorka sice nemám ráda trestání, ale v tomto případě to asi jinak nejde. Tady musí být sankce několikanásobně vyšší, než je možný výdělek. Pak by se dalo černotám zabránit. Ale vůbec nechápu, jaký vztah může mít takový podnikatel k naší zemi, když dováží smetí jen pro peníze. Je tu i nebezpečí, že pokud je dovezený odpad špatně uložený, hrozí prosakovaní vyplavených látek do spodních vod, a to ohrožuje životy nás všech. Proto by lidé neměli být lhostejní k tomu, co se na území jejich obce děje.

Po sledování jednoho případu v televizi, kdy bylo dovezeno do skladu v jedné vesnici snad 200 kamionů německého odpadu, si člověk nutně musí položit otázku: Copak to obyvatelé vesnice nevidí? Copak to nevidí členové obecního zastupitelstva, starosta?

Myslím si, že větší všímavost lidí by mohla hodně pomoci. Přece nemohou nevidět, že do nějakého zchátralého objektu jezdí kamion za kamionem. Místní lidé by si toho měli více všímat a upozornit třeba Českou inspekci životního prostředí nebo alespoň starostu, který už by si měl udělat pořádek, aby na katastru jeho obce nevznikala skládka německého odpadu.

Je pravda, že EU má snahu liberalizovat vývoz odpadu tak, aby se mohl volně vyvážet z jedné členské země do druhé?

Jediné, o čem vím, a o čem mě informoval europoslanec za KSČM Jiří Maštálka, byl materiál projednávaný v Evropském parlamentu o tom, že se uvažuje o možnosti přepravy a spalování odpadu, který má sloužit k energetickému využití. Ale převážet odpad z jedné země do druhé jen tak, aby se někde skladoval, to je nemožné. V Německu třeba berou staré pneumatiky jako odpad. A když je převeze podnikatel, který působí a má firmu na Karlovarsku na drcení pneumatik, a tato drcená hmota se pak používá jako surovina, zaměstnává řadu lidí atd. Podnik jsem viděla, je to tam dobře zorganizované, pěkné, podnikatel má odbytiště. Vyváží produkt používaný při stavbě silnic, zejména do západní Evropy, protože u nás o něj není zvláštní zájem. Takže jde o dovoz věcí, které jsou v Německu považovány za odpad, ale u nás se zpracují a jako surovina jsou dále využitelné. To samé je s PET-lahvemi - na jejich zpracování existují už takové výrobní postupy, které je zpracují dokonce tak, že z nich vznikne téměř původní čistá látka ve formě granulí, které se mohou dále zpracovávat na užitečné výrobky. Je rozdíl v tom, zda to, co je někde jako odpad, se dá znovu zpracovat a použít.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů