Pátek, 26. dubna 2024

Žiačka v USA dokázala, že záchodová voda je čistejšia ako ľad v reštauráciách

Žiačka v USA dokázala, že záchodová voda je čistejšia ako ľad v reštauráciách
Los Angeles (TASR) - Dvanásťročná školáčka Jasmine Robertsová z americkej Floridy prednedávnom vyhrala prvú cenu v súťaži so svojím vedeckým projektom o čistote záchodovej vody.

Možno na prvý pohľad málo zaujímavá štúdia nadchla viacerých porotcov po zistení, že Robertsová vo svojom projekte porovnala čistotu záchodovej vody s ľadom podávaným v reštauračných zariadeniach typu fast food.

"Moja hypotéza bola, že ľad v týchto reštauráciách obsahuje oveľa viac baktérii ako samotná voda v toaletách týchto reštaurácií," vysvetlila Robertsová.

Jasmine najskôr každý záchod spláchla a následne v rukaviciach odobrala do fľašky vzorku vody. Taktiež požiadala v reštauráciách o ľad, ktorý bežne podávajú, dala ho do špeciálnej nádoby, aby sa neroztopil a prepravila ho do laboratória.

Výsledky boli viac ako pozoruhodné. Až zo 70 percent reštaurácií bola vzorka vody zo záchoda čistejšia ako ľad, ktorý dávajú do nápojov.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů